Свет

СУКОБ У УКРАЈИНИ ОКОНЧАЋЕ СЕ ОВЕ ГОДИНЕ! Стручњак предвиђа ево када ће се то тачно десити!

Академија војних наука предвиђа да ће се сукоб окончати у тренутку када ће „Русија бити у предности“

Кинески тинк-тенк близак оружаним снагама те државе предвидео је да ће се руско-украјински сукоб окончати до јесени 2023. године, пренео је јапански лист „Никеи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг сматра да је та процена озбиљна, што је утицало на њихову одлуку да се понуде своје посредничке услуге у преговорима пре него што се сукоб потенцијално оконча, тврди тај јапански медиј.

Процену је објавила Академија војних наука (АМС), пекиншки тинк тенк близак Кинеској народноослободилачкој армији који редовно објављује препоруке за кинеске оружане снаге. АМС је своје виђење ситуације у Украјини објавио још у децембру, наводи „Никеи“.

Они су навели да је предвиђање АМС-а да се сукоб полако приближава крају утицало на одлуку Пекинга да се активира у потрази за дипломатским решењем.

Предвиђање АМС-а засновано на симулацији актуелног сукоба показује да би он „могао да се оконча током лета 2023. године“, у тренутку када ће „Русија бити у предности“, пренео је „Никеи“. У том тинк-тенку верују да ће економије обе земље имати проблема да изнесу високу цену сукоба након лета текуће године.

Одлука Кине да предложи свој предлог мировног плана иницирана је резултатима те анализе, сматрају Јапанци. Кина је са том иницијативом покушала да обнови односе са Европом, како би се обезбедила наставак дотока инвестиција и технологија са тог континента, наводи „Никеи“. Још један од разлога представља и покушај Кине да одржи пријатељске односе са Кијевом.

– Поред Русије, ми не можемо да изгубимо ни Украјину – рекао је неименовани кинески званичник за тај јапански медиј. „Никеи“ наводи и да су Кинези наводно размишљали о слању економске помоћи Украјини као део мировног плана.

Успех преговора би довео и до раста кинеске репутације на глобалном југу, наводи јапански лист, што је такође утицало на покретање мировне иницијативе. Како би то постигао, кинески председник Си Ђинпинг наводно разматра посету Москви.

У Пекингу званично нису најавили такву посету, док је „Волстрит џорнал“ у фебруару пренео да су припреме за то у току. Према наводима тог америчког листа, Си би могао да посети Москву крајем априла, или почетком маја како би покушао да иницира почетак мировних преговора.

– До посете Русији не може доћи прерано, или прекасно – рекао је кинески извор за „Никеи“, коментаришући наводну посету. Како наводи тај лист, „најбољи сценарио“ за Кину представљао би почетак преговора непосредно након Сијеве посете Москви.

Кина је свој мировни план за Украјину у 12 тачака објавила крајем фебруара. Он укључује позиве на наставак мировних преговора, осуду једностраних санкција и позивање на поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета.

Москва је поздравила покушаје Пекинга да помогне решавање сукоба, док су на Западу ту иницијативу углавном одбацили. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да Кина „нема пуно кредибилитета“, по том питању, док је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да она садржи „неке позитивне елементе“.

 

Извор: Информер