Свет

СВЕ ГОРИ,ОПКОЉЕНИ СУ СА СВИХ СТРАНА! Питање је тренутка када пада пораз , РУСИ ПОБЕДНИЦИ

У граду Бахмуту су у току крваве битке, прича се да је град опкољен руском војском.

У опкољеном граду Бахмуту на истоку Украјине, добровољци који прикупљају мртве цивиле ризикују да и сами постану жртве, преноси Гардијан. „Где? Где?“ захтева Данијел Вилк, канадски возач, у видео снимку који је недавно забележен у граду. Вилк наставља брзо, узнемирено се креће док прелази преко несигурне стазе преко снега док други глас више пута виче: „Не, не“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тела су преполовљена од силине експлозије и још увек леже тамо где су пала пре три дана. Брзо их скупљају у чаршав да би се уклонили. Људи који су успели да стигну до Бакхмута у протеклој недељи користе исту реч да опишу оно што су доживели: пакао.

Док пламен и дим куљају из запаљених зграда, град, скоро у потпуности опкољен руским снагама, последњих дана је захваћен сталном паљбом и експлозијама. Са путевима који воде до града под сталном ватром са две стране, и са снајперистима на улицама, приступ граду је постао све опаснији за спасилачке тимове, јер су се све више спекулисале да ће украјинске снаге морати да се повуку.

„Нисмо успели да стигнемо до центра града последњих дана“, рекла је Олха Данилова, која као и Вилк ради за украјинску невладину организацију Добриј рух, која је радила у Бахмуту свих седам месеци руског напада. „Најближе што смо могли да дођемо било је 500 метара од центра града. Веома је гласно. Све је гранатирано из минобацача. Не може тамо да се иде. Прошли пут смо покушавали да евакуишемо цивиле поред реке. Нисмо могли ни да се приближимо“, рекла је Олга.

„Главни пут који смо користили је стално гранатиран. 27. фебруар је био најгори. То је био паклени дан. Био је то најтежи дан који смо имали откако радимо овде. Био је то зид од ватре. Два зида ватре. Долазио је са свих страна, а авијација је нападала”, рекла је она. „Било је много тешко. Ако покушате да идете низ главни пут, неко ће покушати да вас убије. На улици има снајпериста који пуцају на цивиле. То је потпуни покољ“, додао је Вилк.

„Био сам по целом граду. Још увек има неких делова који изгледају скоро нормално за град у Донбасу. Остало је потпуно девастирано. Последњи пут када сам ушао, избројао сам шест облака дима. Свуда су пожари“, нагласио је он.

Бахмут ускоро пада
У недељи у којој је ситуација за Бахмутове браниоце постала готово неодржива, извештаји Данилове и Вилка, као и других цивилних добровољаца који су разговарали за Гардијан, дају живописну слику града за који многи страхују да би ускоро могао да падне у руке Руса.

Мрачан тон се увукао у објаве на друштвеним мрежама чак и неких од највећих бранилаца града, укључујући „Мађара“, команданта дронова који је прославио своје напоре. „Све што треба да знате је да од 1. марта Бахмут и даље стоји. Цена његовог одржавања је скупа. И све га је теже и теже га задржати“, додао је он, помињући руске напоре да пресеку последње линије снабдевања града.

Пресечени путеви за снабдевање
Последњих дана, чак и усред извештаја о налету украјинских појачања у ту област, снаге су се бориле да одбране руско напредовање северно и јужно од града. Пошто су путеви за снабдевање сада под јаком ватром руске артиљерије, укључујући фосфорну муницију и противтенковске вођене ракете, дуго, споро опкољавање које је коштало живота хиљада руских војника гуши последњи приступ.

„Наша војска ће очигледно размотрити све опције. До сада су држали град, али ако буде потребно, стратешки ће се повући“, рекао је раније ове недеље Александар Родњански, економски саветник председника Володимира Зеленског. „Нећемо жртвовати све наше људе само за ништа“, рекао је он.

Вагнеровци имају значајну улогу
Родњански је приметио да Русија користи најбоље трупе Вагнерове групе да покуша да опколи град. Приватну војну компанију познату по бруталној тактици предводи Јевгениј Пригожин, милионер са дугогодишњим везама са Владимиром Путином.

Пригожин је у среду рекао да није видео никакве знаке украјинског повлачења и да је Кијев заправо појачавао своје позиције. „Украјинска војска распоређује додатне трупе и чини све што може да задржи контролу над градом“, рекао је он. „Десетине хиљада украјинских војника пружају жесток отпор, а борбе постају све крвавије из дана у дан.

Заменица украјинског министра одбране, Хана Малијар, рекла је раније ове недеље да је појачање послато у Бахмут.

 

Извор: Мондо