Србија

ТЕМПЕРАТУРА У ПАДУ ЗА 15. СТЕПЕНИ! Очекује нас поново зимски сценарио, ево када!

Пролеће је и званично дошло, а самим тим, сви очекујемо лепше и топлије време.

Сваког 23. марта у знак сећања на дан кад је основана Светска метеоролошка организација, обележава се Светски дан метеорологије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељи емисије „Пулс Србије“ на Курир ТВ Милош Анђелковић и Анастасија Чановић потражили су неке одговоре у вези са временом и будућим временским приликама.

Колико ћемо се жалити ако температуре буду превише високе за ово доба године и да ли стручњаци најављују суше које могу да угрозе флору и фауну на светском нивоу причао је гост „Пулса Србије“, метеоролог Недељко Тодоровић.

– Летње време се сматра када је температура изнад 25 степени, што је врло могуће да се догоди данас у појединим деловима, а то ће уједно бити и најтоплији дан у марту. После топле зиме са мало снега, ушли смо и у топло пролеће. Рана пролећа подразумевају и захлађења – започео је Тодоровић, па се осврнуо на конкретне временске прилике за наредних пар дана:

– Дакле, 24. март ће бити најтоплији дан од почетка године, али и у наредних, па макар десетак дана. У суботу се очекује пад температуре за 4-5 степени уз наоблачење, у појединим пределима ће бити кратка киша са грмљавином. Не очекује се велика количина падавина, које ће пратити благи северац. У недељу ће се то рашчистити и биће леп и сунчан дан између 16 и 20 степени, у Београду ће бити око 18 степени. Ноћ између недеље и понедељка, односно конкретно током понедељка нас очекује значајна промена времена. Тада ће бити захлађење, више облака, кише, грмљавине… У односу на 24. март, тог уторка, 28. марта се очекује пад температуре бар за 15 степени.

Потом је рекао да разведравање почиње од среде, 29. марта.

– С обзиром на то да је у уторак знатно хладније време, а у среду следи разведравање, то би значило да се у среду ујутру може очекивати мраз. То може да буде велики проблем, не на планинама, на којима се може наћи нешто снега или мраза, и где још није кренуло да ниче то рано воће, већ ме брине за ниже пределе, где јесте. Дакле, среду и четвртак постоји велика вероватноћа да ће у јутарњим сатима бити слабог мраза.

Одговорио и на могућност снега у пролећним месецима.

– У Београду је једном или двапут у последњих 100 година био снег у мају. Али пре две године, у априлу је не само пао снег већ се формирао покривач, у Београду и од 10 центиметара – каже Тодоровић.

 

Извор: Курир