Свет

Ударно! БАЈДЕН ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Председник САД Џозеф Бајден прогласио је ванредно стање у америчкој савезној држави Калифорнији и наредио да јој се пружи федерална асистенција јер се суочава са ударом још једне огромне олује, пише Индипендент

Како јавља агенција Асошиејтед прес, претходно је гувернер Калифорније Гевин Њузом прогласио ванредно стање у 21 округу, а пре тога га је прогласио у још 13. Он је од Бајдена и затражио федералну испомоћ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Огромна атмосферска река изручује натпросечне количине кише на Калифорнију која се суочава са поплавама и брзим топљењем снега у областима које се још налазе под дебелим снежним покривачем – „заоставштином“ претходних олуја.

Последња атмосферска олуја звана „Пајнепл експрес“ јер вуче са собом суптропску влагу са Тихог океана, по свој прилици ће значајно утицати на северне и централне крајеве Калифорније.

У вишим крајевима северне Калифорније и у Сијери Невада, биће тешког, влажног снега, јавио је Национални хидрометеоролошки центар, а преноси Индипендент.

Асошиејтед прес јавља да су евакуације од данас на снази на северу Калифорније где је нова атмосферска река у нижим крајевима донела жестоке пљускове, грмљавину и јаке ветрове, набујале реке и потоке, а неколико главних друмова било је поплављено у раним јутарњим сатима.

У округу Санта Круз набујали поток уништио је део главне улице у Сокелу, граду са 10.000 људи, због чега су нека градска насеља остала изолована.

У области залива Сан Франциско поплаве су прекинуле саобраћај на неколико главних магистрала укључујући међудржавни аутопут 580 у Окленду.

На вишим надморским висинама, упркос топлој суптропској влази коју је „Пајнепл експрес“ донео из правца Хаваја, очекује се да ће огромни снежни покривач опстати, али се топљење очекује ниже, испод 1.200 метара, кажу хидрометеоролози.

Снег на планинама Калифорније која се иначе суочава са вишегодишњом сушом, наталожило је девет претходних атмосферских река и потоњих олуја које је ка овим крајевима потерао удар арктичког ваздуха.

 

 

 

 

Извор: Ало.рс