Свет

УКРАЈИНА НАПАЛА КРИМ! Извршен масовни удар, хитна реакција Русије

Током вечери је изнад полуострва Крим оборено десет беспилотних летелица, што је покушај масовног напада беспилотним летелицама, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

„Спречен је покушај кијевског режима да изврши масовни напад дроновима на објекте Кримског полуострва. Шест украјинских беспилотних ударних летелица је оборено од стране ПВО, а још четири украјинске беспилотне летелице онеспособљене су електронском техником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На терену нема жртава нити материјалне штете“, рекао је Игор Конашенков, званични представник Министарства одбране Русије.

Снимци су открили да је најмање једна од беспилотних летелица вероватно била комерцијална беспилотна летелица „Мугин-5“ кинеске производње препуна експлозива. Оне су већ раније коришћени за нападе на руску Црноморску флоту у Севастопољу. Током напада дроном, амерички извиђачки дрон „РQ-4Б“ примећен је у региону Црног мора.

Према руским војним изворима, беспилотне летелице су пресретнуте у северним и западним регионима Крима, у близини градова Красноперекопск, Тарханкут и Јевпаторија. Беспилотне летелице су наводно лансиране са аеродрома Школни у Одеси и Красноглинског у близини села Артсиз у Одеској области.

Напад је изведен одмах након што је шеф кабинета председника Украјине изјавио да Кијев наводно не стоји иза јучерашњег масовног напада дроновима на руске регионе.

„Украјина не удара на територију Руске Федерације. Украјина води одбрамбени рат са циљем деокупације свих својих територија. То је аксиом“, рекао је украјински званичник. Одговор Москве на тврдњу Кијева био је кратак:

„Не верујемо му“, рекао је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

Извор: Курир.рс/Мондо