Свет

УКРАЈИНИ СТИЖЕ ДУПЛО ВИШЕ ОРУЖЈА ОД ДОГОВОРЕНОГ: Ово се неће свидети Русима

Уједињено Краљевство је удвостручило, са 14 на 28, број главних борбених тенкова Челенџер 2 које планира да испоручи Украјини.

Ово је данас саопштио амбасадор Кијева у Уједињеном Краљевству Вадим Пристајко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор је открио да је британска одлука да повећа број тенкова обећаних Украјини донета током недавне посете председника Владимира Зеленског Лондону.

„Кад говоримо о тенковима, тада је обећано 14 тенкова. И након посете председника Зеленског, договорено је да се овај број удвостручи“, рекао је Пристајко за Радио Слободна Европа.

Британски премијер Риши Сунак први је донео одлуку о снабдевању кијевским снагама тенкова Цхалленгер 2 средином јануара.

Када је почела руска специјална војна операција у Украјини, Велика Британија је одбила да испоручи такво тешко наоружање.

Главно наоружање Цхалленгер-а 2 је топ Л30А1 калибра 120 мм, који може да испаљује АПФСДС, ХЕСХ и муницију од белог фосфора.

VW Passat 1.9 tdi

Тенк је такође опремљен даноноћним компјутеризованим системом циљања. Главни борбени тенк од 64 тоне заштићен је класификованим композитним оклопом, познатим као Цхобхам. Могу се уградити комплети за експлозивни реактивни оклоп и додатни оклоп. Међутим, то би довело до укупне тежине до 75 тона.

Покренут Перкинс ЦВ12-6А В12 дизел мотором од 1.200 КС, Цхалленгер 2 може достићи максималну брзину од 40 километара ван пута и до 59 километара на путу.

Audi A3 1.8 Turbo FSI Ambiente

Украјински војници из 25. и 80. ваздушно-јуришне бригаде сада се обучавају на Челенџеру 2 у Великој Британији. Међутим, 28 тенкова неће бити довољно за опремање обе бригаде, а такође и за одржавање. Нови тенкови ће наводно стићи у Украјину негде крајем овог месеца.

Челенџер 2 би требало да помогне Украјини да овог пролећа покрене велику офанзиву против руске војске. Кијевске снаге такође треба да добију 31 тенк М1А2 Абрамс америчке производње и око 71 немачке Леопард 2 за исту сврху.

VW Golf 5 1.9TDI GT Sport 4Motion

Извор: UK DEFENCE JOURNAL