Свет

УКРАЈИНСКИ ДИПЛОМАТА ПРИЗНАО: Одлука је донета 2019 године

Украјина је одлучила да се припреми за сукоб са Русијом након што се Володимир Зеленски састао са Владимиром Путином у Паризу у децембру 2019. године

То је изјавио секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов за „24 телеканал“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да се ​​нисмо припремали, онда дефинитивно не бисмо имали овај резултат који имамо. Могу да кажем да је апарат Савета за националну безбедност и одбрану почео да се припрема за ове процесе после децембра 2019. године, након што је председник наше земље посетио Париз, где је одржан први и последњи састанак са председником Путином“, рекао је он.

Путин и Зеленски састали су се 2019. на самиту у „нормандијском формату“ у Паризу. Истовремено, руски председник одржао је и билатералне састанке – са Зеленским, француским председником Емануелом Макроном и са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Почетком децембра 2022. Ангела Меркел је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи време за јачање. Одмах за њом то је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд. Према његовим речима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.

Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је да су га ове изјаве изненадиле, будући да је рачунао на искрену жељу европских земаља да учврсте мир и избегну војни сукоб у Украјини.

Извор: sputnikportal.rs