Србија

Важно! ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА ПЕНЗИОНЕРСКЕ КАРТИЦЕ, КО СВЕ ИМА ПРАВО

Фото: Јутјуб

Данас је ступио на снагу Правилник о Пензионерској картици који је објављен 3. марта у „Службеном гласнику Републике Србије“.

Овим Правилником уређени су услови и начин издавања и коришћења, изглед и садржај Пензионерске картице за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања, односно, обрађени су сви бенефити које картице пружају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Право на издавање пензионерске картице остварују корисници права из пензијског и инвалидског осигурања и то:

– пензије

– новчане накнаде за помоћ и негу другог лица

– новчане накнаде за телесно оштећење

– новчане накнаде за телесно оштећење,

– привремене накнаде по основу друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности,

– корисници привремене накнаде за време незапослености који нису преведени у инвалидску пензију,

– инвалидна деца.

Картица ће бити издавана на захтев који може бити и електронски, али поднет преко законског заступника или пуномоћника, електронски или ПИО фонду.

Фонд води евиденцију о издатим Пензионерским картицама, па ће на интернет страници бити и списак неважећих.

Преко картице олакшице ће бити могуће користити код правног лица и предузетника, а користиће се уз идентификацију.

Кориснику који користи Пензионерску картицу приликом плаћања роба и услуга Фонд ће додељивати бодове преко сарадње са Пореском управом, од које ће добијати податке.

За утрошених 500 динара кориснику Пензионерске картице ће Фонд додељивати један бод, а током месеца може остварити бодова највише до висине износа просечне пензије у Србији.

На основу прикупљених бодова, корисник Пензионерске картице ће моћи да оствари одређене погодности као што су попуст, поклон или нешто друго, код даваоца погодности.

Фонд ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима, а додељени бодови се неће моћи заменити за новац, те су непреносиви на друга лица.

Фонд ће и на свом сајту и одељку за Пензионерске картице објавити списак давалаца погодности.

Како је раније било најављено, коришћењем картица пензионери ће имати бројне бенефите, као и попусте када је у питању куповина у радњама и плаћање рачуна, прве поделе картица могу се очекивати већ током лета.

– Од 15. марта креће пријава пензионера за пензионерску картицу. Са овим картицама пензионери имати попусте приликом куповине у продавницама, плаћања рачуна у ресторанима и слично – рекао је раније министар Синиша Мали.

Картице ће им омогућити да обаве и здравствене прегледе, који ће бити организовани и у парковима у великим градовима и домовима здравља.

На попусте ће моћи да рачунају испрва у појединим радњама, али се ради на томе да се списак великих ланаца прошири.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО/sd.rs