Свет

ВЕЛИКИ ДЕБАКЛ АМЕРИКЕ

Фото: Јутјуб

РЕПУБЛИКАНСКА већина у Представничком дому америчког Конгреса покренула је истрагу о одлуци администрације председника САД Џозефа Бајдена да се повуче из Авганистана у августу 2021.

Експерти за имиграцију и амерички војници који су учествовали у евакуацији сведочили су да је хаотично повлачење било последица више деценија погрешних одлука, преноси Глас Америке (ВОА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последње дане америчког рата у Авганистану обележили су хаос и смрт, а брзо напредовање талибана је изненадило и америчку војску и Стејт департмент.

– Због занемаривања дужности од стране Бајденове администрације, свет је гледао како се потресне сцене одвијају на аеродрому у Кабулу и око њега, током две недеље – изјавио је Мајкл Мекол, председавајући одбора за спољну политику.

Републиканци у Конгресу воде истрагу о догађајима у августу 2021. а  демократе тврде да су за хаотично повлачење одговорне претходне администрације.

– У годинама пре повлачења 2021, одлука да се учествује у директним преговорима са талибанима, без владе Авганистана, и позив на састанак у Кемп Дејвиду потврдили су међународни легитимитет талибана – указао је на претресу демократски конгресмен Грегори Микс.

Конгрес такође поставља питање због чега је дошло до застоја у процесуирању виза десетина хиљада Авганистанаца којима је обећана безбедност у замену за помоћ америчким снагама.

Око 122.000 људи на крају је авионима евакуисано из Авганистана у два дана пре него што су талибани преузели власт.

Међутим, имиграциони статус Авганистанаца који су успели да дођу у САД је и даље неизвестан, а десетине хиљада су и даље у Авганистану, наводи ВОА.

Амерички војници такође су сведочили да су због нејасних правила војног ангажовања остали без одбране на аеродрому у Кабулу и оценили да је то на крају довело до бомбашког напада 26. августа 2021, у коме је убијено 173 људи, укључујући 13 америчких војника, што је био најсмртоноснији дан за Американце у Авганистану у претходних 10 година.

Чланови Конгреса су саопштили да ће амерички државни секретар и секретар за одбрану ускоро бити позвани да сведоче о улози својих секретаријата у евакуацији.

 

Извор: Танјуг