Свет

ВОЈСКА ЈЕ СПРЕМНА ЗА БОРБУ! Кина ХИТНО реаговала!

Тајвански министар одбране Чиу Куо-ченг изјавио је данас да то острво неће дозволити „поновљене провокације“ из Кине

Како је додао, уз „миран и рационалан приступ“, тајванска војска „спремна да се бори“ ако то буде потребно, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напетости око Тајвана, који Кина сматра својом територијом, порасле су у последње три године, а Пекинг појачава дипломатски и војни притисак у настојању да натера Тајпеј да прихвати кинески суверенитет, наводи британска агенција.

Кина је у августу организовала војне вежбе у близини Тајвана у знак протеста због посете Тајпеју тадашње председавајуће Представничког дома САД Ненси Пелоси, а председница Тајвана Цаи Инг-вен планира да се у наредним недељама у Вашингтону састане са наследником Пелосијеве на тој функцији, Кевином Макартијем, саопштила су два извора Ројтерсу.
Један од извора рекао је да, уколико би дошло до америчког састанка, вероватно у априлу, не искључује могућност да Макарти посети Тајван у будућности.

Четири друга извора, укључујући америчке званичнике и људе који познају ставове администрације САД и Тајвана, саопштили су да су обе стране дубоко забринуте да би будућа посета Макартија озбиљно повећала напетости у Тајванском мореузу у време када се Тајван припрема за председничке изборе почетком следеће године.

Обраћајући се новинарима у парламенту, тајвански министар одбране рекао је да није упознат са планираним сусретима између Цаи и Макартија.

„Кинески комунисти користе сваки разлог да пошаљу трупе. Али нећемо само рећи ‘урадите то’. Заузећемо миран и рационалан приступ. Иако се нада да се то неће догодити, тајванска војска је спремна да се бори“, рекао је Чиу.

Тајванско министарство спољних послова саопштило је данас да ће благовремено објавити било какво путовање председнице у иностранство, али да за сада нема шта да најави.

Макарти такође није потврдио састанак са Цаи.

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг рекао је данас у Пекингу да је „апсурдно“ да амерички званичници тврде да Тајван није унутрашња ствар Кине.

„Тајванско питање је срж виталних интереса Кине, основа кинеско-америчких односа и прва црвена линија која се у њима не сме прећи“, рекао је Ћин новинарима на маргинама заседања кинеског парламента.

Он је навео и да ће Кина наставити да ради на „мирном уједињењу“, али задржава право да предузме све неопходне мере у заштити свог суверинитета.

Влада у Тајпеју оспорава такве претензије Кине, иако је у више наврата нудила преговоре са Пекингом и саопштила да само народ Тајвана може да одлучује о својој будућности, наводи Ројтерс.

 

Извор: Ало