Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ СПРЕМНА! Почело је!

Фото: Јутјуб

У артиљеријским дивизионима бригада копнене војске, започео је нови циклус редовног оспособљавања професионалног састава.

Бригаде копнене војске наоружане су самоходним хаубицама 122 мм 2С1 „гвоздика“, саопштило је Министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обука се реализује на полигонима у касарнама и вежбалиштима Војске Србије, а циљ је одржавање и унапређење оспособљености за реализацију тактичких борбених радњи и пружање ватрене подршке маневарским јединицама Копнене војске.

Послуге хаубица у овој фази обуке тежишно увежбавају тактичке радње на маршу, поседање и промену ватреног положаја, као и остваривање и коректуру артиљеријске ватре. На тај начин војници и старешине освежавају стечена знања о тактици употребе јединице, а новопримљени војници достижу захтевани ниво тактичке обучености, како би могли успешно да савладају сложеније облике обуке, додаје се у саопштењу.

Овај циклус обучавања биће заокружен реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем, када ће се у пракси проверити оспособљеност послуга за реализацију наменских задатака.

Самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ је намењена за уништавање и неутралисање живе силе и артиљеријских оруђа непријатеља, рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење пролаза у минским пољима и осветљавање и задимљавање бојишта, и као таква има изузетан значај у извођењу нападних и одбрамбених операција Војске Србије, наводи се у саопштењу министарства.

 

 

Извор: Б92