Србија

ЗАКОН ЈЕ ЗАВРШЕН! Забрана пушења у затвореном простору! Када чујете колике ће бити казне остаћете у неверици

Министарка здравља, Даница Грујичић залаже се да се уведу казне за пушење у угоститељским објектима буду милион динара.

Министарка здравља др Даница Грујичић става је да казне за кршење забране пушења у угоститељским локалима, што је закон који чека усвајање, треба да буду чак и милион динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сутра бих увела потпуну забрану пушења у затвореном простору. Закон је завршен, сада иде на законодавство да се усклади са осталим законима и да се види да ли неке чланове треба мењати – истакла је министарка здравља др Даница Грујичић одговарајући на питање новинара о иницијативи за забрану пушења у угоститељским објектима.

– Оно што је важно је казнена политика, која мора да буде добро спровођена, односно инспекције морају ићи у контролу. Јер ако наплатите 5.000 динара некоме коме је пуна кафана, а све задимљено, онда нећемо ништа урадити. Али ако треба да плати казну од милион динара, онда мислим да ће се добро замислити – нагласила је министарка здравља.

Грујучић је напоменула да забрана пушења у свим затвореним просторима не зависи само од ње, објашњавајући да сваки закон иде на увид свим министарствима и да „некад неко има некакву примедбу, а некад не“.

– Мислим да заиста више не треба као земља и као народ да се брукамо због пушења у затвореном простору јер, забога, то је сад неко велико задовољство кога не можемо да се одрекнемо. Нема никаквих проблема, ту је ћебе, грејалица, а баште су лети отворене свуда, па нека пуше до миле воље ако хоће. А да не говорим да треба мислити на карцином плућа који је у Србији у порасту, јер је доказано да 95 одсто оболелих од тог тумора чине пушачи или они који су били дугогодишњи пушачи – закључила је Грујичић, додајући да електронске цигарете нису ништа мање опасне од обичних и да би њихов увоз забранила „колико сутра“.

 

Извор: Srbija Danas