Свет

ЗАПАД УЦЕНИО ЗЕЛЕНСКОГ! Добио је РОК,ако до тада не уради ОВО ево шта следи!

Интерес Америке, која је главни савезник Украјине, као и ЕУ, није да се рат против Русије одужи унедоглед

Власти у Кијеву имају рок до јесени да поврате територију коју је Русија освојила или ће у супротном Запад извршити притисак на Украјину да започне преговоре са званичном Москвом, објавио је немачки Билд, позивајући се на добро обавештене изворе у Вашингтону и Берлину. Америка као главни савезник Украјине и Европска унија чак размишљају и о томе да поставе ултиматум Кијеву у вези с потенцијалним мировним преговорима с Русијом, пише Курир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Притисак на Кијев
Слањем савременог оружја Сједињене Државе и друге земље желе да Украјина преузме иницијативу на фронту и поврати контролу над територијом коју је Русија освојила од почетка инвазије 24. фебруара 2022. Савезници по овом питању очекују резултате до јесени. Према последњим проценама, руске снаге су окупирале површину од нешто мање од 100.000 квадратних километара, што је око 18 одсто Украјине. У питању су делови Херсонске области, Луганска, Доњецка и Запорожја, који су после референдума припојени Руској Федерацији.

– Уколико украјинска офанзива пропадне, притисак на Кијев да крене с мировним преговорима ће се повећати – рекао је неименовани извор Билда. Раније је дневник Вол стрит џорнал пренео да су Велика Британија, Француска и Немачка понудиле Украјини ново оружје и безбедносне гаранције у замену за почетак мировних преговора с Русијом. Амерички дневник наводи да се под безбедносним гаранцијама нуди све осим уласка Украјине у НАТО.

Рат исцрпљивања
– Европске земље и Сједињене Државе не могу и не желе да Украјини понуде чланство у НАТО у овом тренутку – рекао је Норберт Ретген, бивши шеф Комитета за спољне послове у Бундестагу. Немачки канцелар Олаф Шолц такође је потврдио да се потенцијално чланство Кијева у Алијанси уопште не разматра. Власти у Берлину нису желеле да потврде нити да демантују постојање планова за мировне преговоре. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг недавно је признао да Русија побеђује у логистичком рату исцрпљивања. Он је јуче рекао да ће Украјина дугорочно постати чланица НАТО. Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да ситуација са украјинским трупама око Бахмута, на истоку земље, постаје јако тешка.

Песков се огласио
Дмитриј Песков, портпарол Кремља, рекао је који је главни руски услов за преговоре о прекиду ватре и окончању рата:

– Ми се нећемо одрећи Луганска, Доњецка, Запорожја и Херсона, који су део територије Русије.

Постоје одређене реалности које су постале унутрашњи фактор. Ту је устав Руске Федерације, који не можемо игнорисати, и Русија никад неће направити компромис о том питању.

Срушио се дрон код Москве, два оборена
Украјина је покушала да изврши напад помоћу дронова унутар територије Русије. Један од њих се срушио у селу у региону Москве, док су два оборена на југу Русије.

– Нема жртава ни разарања на тлу – рекао је гувернер Андреј Ворбојов преко Телеграма, наводећи да се дрон срушио близу места Губацово, на око 100 километара југоисточно од Москве.

Москва је саопштила да је оборила два украјинска дрона која су циљала цивилну инфраструктуру на југу Русије. – Кијевски режим је покушао да нападне са два дрона локације цивилне инфраструктуре у региону Краснодар и у Републици Адигеји – саопштило је руско министарство одбране.

Поред тога, крхотине три дрона пронађене су ноћас у улицама стамбених четврти Белгорода, главног града истоименог региона, који се такође граничи са Украјином, рекао је регионални гувернер Вјачеслав Глатков. Руски председник Путин јуче је наредио ФСБ да појача контролу на руско-украјинској граници.

Паника у Молдавији због твита
Порука на Твитеру корисника под именом ОСИНТдефендер у којој се наводи да је минирано највеће складиште оружја и муниције на истоку Европе изазвала је панику у Молдавији.

У поруци се наводи да је „бивши војни инспекторат министарства одбране Молдавије објавио да су оружане снаге Придњестровља опремиле експлозивом сва складишта оружја унутар те отцепљене регије, укључујући складиште муниције у Кобасни.

Складиште муниције у Кобасни највеће је складиште оружја у источној Европи и садржи до 20.000 тона оружја и муниције из совјетске ере“.

 

Извор: Srbija Danas