Свет

Зашто Зеленски неће да преда Бахмут? Иза свега се крије…

Владимир Зеленски је одлуку украјинских власти да наставе одбрану Артјомовска објаснио чињеницом да ће након његовог заузимања руске трупе моћи да наставе офанзиву на друге велике градове Донбаса.

У понедељак је амерички министар одбране Лојд Остин рекао да је Артјомовск, где се воде тешке борбе, више симболичан него стратешки. Касније се за наставак одбрамбене операције и даље јачање украјинских позиција у Артјомовску залагао главнокомандујући украјинских трупа Валериј Залужни.-Разумемо да после Бахмута (Артјомовск – прим. аут.), они (руске трупе) могу да иду даље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могу да иду у Краматорск, могу у Славјанск. После Бахмута (Артјомовск – прим. аут.) биће отворен пут ка другим градовима… у правцу Доњецка, рекао је Зеленски у интервјуу за ЦНН.

Артјомовск се налази у делу ДНР који контролише Кијев тако далеко северно од великог града Хорливке и важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.

Почетком марта оснивач групе Вагнер Јевгениј Пригожин рекао је да су борци групе практично опколили Артјомовск, а то је у понедељак саопштио и Јан Гагин, саветник вршиоца дужности шефа ДНР.

У суботу су двојица украјинских безбедносних званичника одмах известила да су њихове јединице добиле наређење да напусте Артјомовск – реч је о команданту са позивним знаком „Мађар“ и бившем генералном тужиоцу Украјине Јуриј Луценко, сада командир јуришног вода. дронови.

Раније је члан Комитета Врховне раде Украјине за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Сергеј Рахманин изјавио да је ситуација у Артјомовску критична.

 

 

 

 

 

 

Извор: Риа.ру