Србија

РАДИЈАЦИЈА НА СЕВЕРУ СРБИЈЕ! Људи завршили у болници!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Након инцидента на излазу из Србије на ГП Бездан, где је у суботу 4. марта у 20.30 часова у аутомобилу којим је управљао држављанин Хрватске Л.М. (49), у пртљажнику аутомобила пронађена радиоактивна глава громобрана, девет полицајаца и цариника је завршило у сомборској Општој болници „Др Радивој Симоновић“.

Због излагања радијацији они су по препоруци стручњака Института за нуклеарне науке „Винча“ упућени на лекарски преглед без обзира на то што субјективно нису показивали знаке такозваног акутног радијационог синдрома, преноси Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су потврдиле и дијагностичке методе којима располаже сомборска болница али због недостатка адекватне опреме у тој здравственој установи није било могуће утврдити да ли су и колико озрачени, те су ових девет службеника МУП и Царина Србије упућени у Институт за медицину рада у Београду на преглед

Подсетимо, због овог инцидента ухапшени су Л.М.(49), Д.Т. (36), и А.Т. (40) држављани Хрватске, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело уношења опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја, кажу за „Блиц“ у МУП-у.

У Институту за нуклеарне науке „Винча“ кажу за „Блиц“, да су припадници МУП Србије регистровали повишену радиоактивност, односно присуство предмета у чијој близини је мерена висока доза зрачења.

– Дана 5.03.2023. године инспектор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност налаже да се радиоактивни предмет преузме и безбедно транспортује и ускладишти, што су и учинила стручна лица Института „Винча“ – наводи се у одговору.

Ухапшени су јуче саслушани у Основном суду у Сомбору где им је судија за претходни поступак одредио притвор у трајању до 30 дана због могућности бекства.

 

 

Извор: Курир