Свет

ЗЕЛЕНСКИ ОДБИЈЕН! Ово је нови ултиматум за Украјину, то морају да ураде!

Кијев не може да се придружи ни ЕУ ни Северноатланском савезу, ако не поштује права мађарске мањине, инсистира Будимпешта

Украјини неће бити дозвољено да се придружи ЕУ или НАТО-у док не врати права етничких Мађара који живе у својој Закарпатској области, упозорио је у уторак мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на конференцији за новинаре у Бриселу, Сијарто је додао да војни блок предвођен САД крши сопствена правила настављајући низ састанака са званичницима Кијева, упркос примедбама његове владе.

„Желео бих да кажем да нећемо подржати било какав значајнији интеграциони покрет Украјине ка ЕУ или НАТО-у док се у Украјини не врате права мађарске етничке заједнице која је имала пре 2015. године“, рекао је министар спољних послова новинарима.

Око 150.000 етничких Мађара живи у модерној украјинској Закарпатској области, одмах преко границе са Мађарском. Будимпешта неће одустати од њих „ни под којим околностима“, упркос притисцима са обе стране Атлантика да то учине, додао је Сијарто.

Он се такође успротивио сазивању Комитета НАТО-Украјина на министарском нивоу упркос приговорима Будимпеште.

„Ова одлука крши јединство и процедуре НАТО-а за јединство воље“, рекао је у уторак портпарол мађарске владе Золтан Ковач, позивајући се на захтев блока за консензус.

Сијарто је изнео своје примедбе генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, али је пристао да присуствује састанку 4. априла ради „прилике да се разговара о заштити мањина“.

Мађарска је постала чланица НАТО-а 1999., а придружила се ЕУ 2004. Последњих месеци Брисел је ускратио средства Будимпешти у покушају да примора владу премијера Виктора Орбана да спроведе низ политика које заступа блок, а које је он је одбацио као штетне.

Извор: Ало