Свет

ЖЕЛЕО ПОМИРЕЊЕ СА ПУТИНОМ! Међутим из Русије је стигао НЕОЧЕКИВАН ОДГОВОР

Песков је одговорио на Макронов покушај да се „помири” са Путином, пишу аутори кинеског издања Соху.

Како су приметили кинески аналитичари, француски председник Емануел Макрон је у више наврата говорио да ће Русија увек остати део Европе и да стога ЕУ треба да гради дијалог са њом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф Јелисејске палате је навео и да је дијалог са Владимиром Путином увек захтеван и искрен и да се руски председник према Француској односи са поштовањем. Макрон је навео да није за циљ поставио промену власти у Русији.

Занимљиво, отприлике исту ствар поменуо је и немачки канцелар Олаф Шолц. Он је наговестио да би Немачка по завршетку сукоба у Украјини желела да оживи економску сарадњу са Русијом.

„У суштини, обојица – Макрон и Шолц – нагласили су да је дијалог темељ мира“, пише Соху.

Према кинеским аналитичарима, европски лидери су дали ове изјаве да би демонстрирали свој наводно „мирољубив“ однос према Русији и у покушају да „склопе мир“ са Путином. Међутим, руска страна је брзо разоткрила њихове лажи.

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков, неочекивано је одговорио на такве изјаве Макрона и Шолца. Песков их је пре неколико дана разоткрио, уз напомену да је Русија отворена за дијалог, али да апсолутно није било покушаја да се говори о мирном решењу проблема шефова држава ЕУ. Посебно је издвојио француског лидера.

„Слушали смо пет-шест Макронових изјава да би буквално звао Путина и разговарао данима и ноћима, али није било захтева. Ово би сви требало да знају: Није било ни захтева, ни разраде могућих датума за такав разговор“, отворено је рекао Песков.

Кинески аналитичари подржали су званичног представника Кремља. Сложили су се да је Макрон неколико пута позивао на дијалог са Путином, али није уследила права акција. Штавише, не само Макрон већ и Шолц и други политичари ЕУ у пракси не изражавају намеру чак ни да једноставно контактирају Русију, а камоли да воде дијалог са њом.

Француски председник и немачки канцелар говоре о потреби за дијалогом зарад мира, али уместо тога снабдевају кијевски режим са све више оружја. Аутори Соху сматрају да Макронова изјава није веродостојна, поготово што је Европска унија својевремено већ преварила Русију када је потписивала споразуме из Минска, али није хтела да прати њихову примену. Уместо тога, ЕУ је искористила простор да боље опреми и обучи украјинску војску. А европска страна се сада не стиди ни да призна.

„Може се рећи само једно: „Мирне“ примедбе Макрона и Шолца остају само на површном нивоу“, наводе аналитичари кинеског издања.

У ствари, „мирољубива“ реторика ове двојице има за циљ само да обмане сопствене грађане, али у ствари и Француска и Немачка су у реду да подрже војну акцију, према ауторима Соху. А речи Пескова заиста доводе у сумњу лицемерно понашање европских политичара.

 

Извор: Wебтрибуне