Свет

ЗВАНИЧНО! Бајден саопштио: Постигнут је договор!

Фото: Јутјуб

Албанезе је рекао да ће, од почетка наредне деценије, Аустралија преузети три америчке подморнице на нуклеарни погон класе Вирџинија

Председник САД Џо Бајден и лидери Аустралије и Уједињеног краљевства саопштили су да ће Аустралија од САД купити нуклеарне-подморнице, како би модернизовале своју флоту, усред све веће забринутости око утицаја Кине на Индо-Пацифику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас објављујемо кораке за спровођење нашег првог пројекта у оквиру АУКУС-а и развој капацитета аустралијских конвенционално наоружаних нуклеарних подморница. Желим да будем јасан од самог почетка, тако да нема забуне или неспоразума, ове подморнице имају погон, нису подморнице са нуклеарним оружјем. Оне имају нуклеарни погон – нису нуклеарне – најавио је председник Џо Бајден.

Премијер Аустралије Ентони Албанезе рекао је да АУКУС представља јединствену инвеститију у сектору одбране Аустралије.

– То је оснаживање националне одбране Аустралије и обезбеђивање сигурности и стабилности у региону – рекао је он.

Албанезе је рекао да ће, од почетка наредне деценије, Аустралија преузети три америчке подморнице на нуклеарни погон класе Вирџинија.

– Такође смо поносни на партнерство са Уједињеним Краљевством на изградњи подморнице следец́е генерације, која ц́е се звати ССН-АУКУС. Нова, конвенционално наоружана подморница на нуклеарни погон заснована на британском дизајну и која укључује најновије аустралијске, британске и америчке технологије – додао је премијер Аустралије.

Партнерство АУКУС-а, најављено 2021. године, отворило је пут Аустралији за приступ подморницама на нуклеарни погон, које су способније од чамаца на конвенционални погон, као противтежа кинеском војном јачању.

 

Извор: Srbija Danas