Русија

АЛАРМАНТНО! Готово цела западна граница Русије ће бити прекривена маневрима алијансе!

Велике војне вежбе „Дефендер 2023“ под командом САД стартују данас у Европи. У њима ће учествовати око 8.000 америчких војника и око 15.000 војника из преко 20 земаља – савезница и партнера САД.

Експерти сматрају да су маневри у складу са политиком Вашингтона и НАТО која је усмерена на обуздавање Русије, пише РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пентагон је појаснио да ће, поред САД, у маневре бити укључене и трупе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Чешке, Данске, Естоније, Француске, Грузије, Немачке, Грчке, Мађарске, Италије, тзв. Косова, Молдавије, Црне Горе, Холандије, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Словеније, Шпаније, Шведске и Велике Британије.

– У фокусу тих годишњих вежби, које трају скоро два месеца, је стратешко распоређивање снага које су базиране у САД, употреба унапред испоручених залиха оружја и оперативна компатибилност са европским савезницима и партнерима – изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.

У саопштењу Пентагона се наводи да маневри „Дефендер 2023“ треба да покажу способност Оружаних снага САД да брзо распореде борбено спремне снаге и средства у циљу „обуздавања оних који би представљали претњу миру у Европи и како би заштитили континент од агресије“.

По мишљењу аналитичара, вежбе „Дефендер 2023“, заједно са другим маневрима земаља НАТО код руских граница, у потпуности су у складу са политиком САД усмереном на обуздавање Русије.

„Маневри очигледно имају антируску оријентацију. Циљ САД је да консолидују своје савезнике и да синхронизују њихове акције против Русије, као и да још једном покажу вољу да подржавају Украјину. Све то представља информациони и психолошки притисак на Русију“, рекао је за РТ Константин Блохин, експерт Центра за безбедносне студије Руске академије наука.

Истовремено, он сумња да ће након завршетка вежби „Дефендер 2023“ војна техника која буде коришћена бити враћена у базе.

Највероватније ће остати у Европи, како кажу, да би се повећао ниво безбедности земаља савезница САД. За Американце су вежбе начин да се учврсте на могућој позорници војних операција и ојачају своју контролу над Европом и над својим сателитима – рекао је Блохин.

Потенцијална претња по Русију

Војни експерт, пуковник у пензији Јуриј Кнутов скренуо је пажњу на потенцијалну претњу НАТО вежби по Русију.

– Практично цела западна граница Русије биће покривена маневрима алијансе. У том периоду може почети контраофанзива Оружаних снага Украјине, а маневри алијансе, у ствари, могу бити нека врста позадинске подршке украјинској војсци – објашњава експерт.

По његовом мишљењу, вежбе НАТО се свакако могу сматрати ескалацијом напетости код руских граница.

Експерт Сергеј Ермаков такође констатује да САД и НАТО стално повећавају обиме вежби.

– Стално подижу лествицу. Овде је потребно истаћи да Американци пребацују значајне снаге у Европу, повећавајући свој контингент на континенту. Краткорочни циљ Вашингтона и других западних престоница је да изврше психолошки притисак на Русију – нагласио је аналитичар.

Истовремено, он сматра да САД и њихови партнери ипак не желе да се „директно уплићу у оружани сукоб“ са Русијом, али њихове акције периодично провоцирају Кијев на агресивну активност која може довести до војног сукоба.

Политика Вашингтона и његових савезника и даље је повезана са милитаризацијом, са великом, неоправданом употребом војне силе као елемента притиска на геополитичког ривала у виду Русије. Американци и њихови сарадници иду у томе све даље. А такве вежбе великих размера само показују да у САД и другим земљама НАТО преовладавају милитаристичка расположења. То је њихов покушај да уз помоћ војне силе прикрију рупе у својој неуспешно изграђеној спољнополитичкој стратегији – закључио је Ермаков.

Активност Алијансе

У овом контексту, РТ подсећа да су САД и друге земље НАТО последњих месеци одржале низ војних вежби у близини руских граница: међу њима су маневри Алијансе „Игл ројал“ у Румунији, НАТО обука „Арктик форџ у Финској и Норвешкој у којима су учествовали амерички војници, норвешки маневри „Џоинт викинг“ током којих су амерички војници са контингентом из Данске, Немачке, Холандије, Норвешке и Велике Британије увежбавали логистику вођења рата у арктичком региону, америчке вежбе „Дајнамик фронт 23“ на полигонима у Немачкој и Данској, НАТО вежбе „Грифин лајтнинг“ у Литванији, маневри у Пољској „Залев 23“. Поред тога, у Шведској су почеле највеће вежбе у последњих 25 година „Аурора 23“ са учешћем чланица НАТО.

Истовремено, САД и њихови савезници јачају стално војно присуство у близини руских граница – на пример, за патролирање ваздушним простором Естоније, Летоније и Литваније у балтичким државама је распоређено пет ловаца „јурофајтер“ и 150 немачких војника. Такође, у Пољској се појавио осми стални гарнизон Оружаних снага САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/sputnikportal.rs