Србија

АМЕРИ ПОРУЧИЛИ СРБИМА: „Русија вам не помаже“

Амерички амбасадор у Србији Kристофер Хил изјавио да је став Вашингтона и његово мишљење да се Бриселски споразум коначно примени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Надамо се да ће наредних неколико недеља на дневном реду бити предлози. Господин Лајчак који има велику одговорност, постараће се да тај процес напредује”, рекао је амерички амбасадор у интервјуу за Kурир.

 

“Па гаранције леже у самом просецу. Влада Kосова се сложила да учествује у том процесу, њихове вође показују да ће тако сигурно бити и господину Лајчаку и Европској унији, али такође и Сједињеним Државама и то да ће ће се побринути о овим проблемима које је им је поставила и Европска унија. Најважнија ствар је формирање Заједнице српских општина”, рекао је амерички амбасадор.

Упитан о недељним изборима на северу Kосова и Метохије, Хил истиче да је сигуран да ће бити “пуно сумњи”.

“Гледајте, мислим да је јасно да ово није добро време за изборе након свега. Срби су напустили институције због неуспеха да се формирају Заједнице српских општина. Тако да је јасно да ће бити проблема, верујем да ће бити проблема због нивоа учешћа. Мислим да је важно да се решавају ови остали проблеми па ћемо видети шта ће бити још потребно урадити”, наводи амбасадор.

На питање о још једном притиску на Србију – оном који се везује за неувођење санкција Русији, односно да ли наша земља може да очекује још притисака јер није увела те санкције, Хил одговара:

“То све зависи од српске Владе. Наравно да постоје очекивања од Србије да усагласи спољну политику. Један од највећих тестова јесте увођење санкција Русији. Сама реч санкције у Србији јесте непријатна тема јер је и сама прошла кроз то деведесетих и то под веома тешким санкцијама.

Разумем да инстинкт многих Срба каже ‘сада када смо ми прошли кроз те тешке санкције нећемо да их уводимо другима’. То је тежак проблем. Мислим да је потребно да сви застану и разумеју да су многе државе примениле ове санкције.

Многе државе које су мање од Србије чак и оне које имају мањи утицај како Русија понаша. Морам рећи да у целом свом животу, никада нисам видео ситуацију као што Русија примењује агресију против суседа. То је једноставно жалосно.

Дакле постоје многе државе које знају да не могу да њихове санкције директно утичу, али морају да ураде праву ствар. Многе те државе траже од Србије да уради праву ствар. Успут, знам да је тешко, али Русија не помаже вашој земљи нимало и Србија мора да уради шта је потребно и да иде у смеру у ком је потребно да би стигла тамо где жели да буде.”

 

Извор: Курир.рс

Ознаке