Свет

ДОКУМЕНТИ ПЕНТАГОНА ОВАКО ПРЕДВИЂАЈУ КРАЈ РАТА У УКРАЈИНИ! Има четири сценарија

Фото: Јутјуб

ТАЈНИ обавештајни документ до којег је дошао Њујорк тајмс, а који је био међу онима који су процурили на интернет ове године, описују четири могућа сценарија о окончању сукоба Украјине, тврди овај медиј.

Хипотетички сценарији укључују смрт председника Русије Владимира Путина, као и председника Украјине Владимира Зеленског, смену руководства у Оружаним снагама Русије и украјински удар на Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документу се наводи да ће рат највероватније бити дуготрајан, као и да би сваки „вајлд цард” сценарио потенцијално могао да доведе до ескалације у Украјини, договореног окончања сукоба или да нема суштинског утицаја на путању рата.

Како наводи њујоршки дневник, документ који садржи могуће сценарије типичан је продукт обавештајних агенција, осмишљен да помогне војним официрима и креаторима политике да размотре могуће исходе великих догађаја, у процени сопствених могућности

Документ је означен као „РЕЛИДО”, што указује да одлуку о објављивању информација, а пример страним партнерима, доносе одређени високи званичници. Датиран је на 24. фебруар, са ознаком „ЈЕДНА ГОДИНА”, што сугерише да је анализа спроведена годину дана од почетка инвазије.

Један од четири хипотетичка сценарија показује шта би се могло догодити ако Украјина удари на Кремљ. Идентификован је широк спектар потенцијалних импликација.

Догађај би могао да доведе до ескалације, при чему би Путин размотрио употребу тактичког нуклеарног оружја или би га забринутост јавности могла навести на преговоре о окончању сукоба.

Бајденова администрација је посебно забринута због могућег удара Украјине на Москву јер би то могло изазвати драматичну реакцију Русије.

Опасности од оваквог напада Украјине један су од разлога што Сједињене Државе оклевају да Кијеву обезбеде ракете већег домета, наводи лист.

Неке анализе обавештајних агенција процењују највероватније последице одређеног догађаја, док главни документ само описује могуће сценарије без процена вероватноће појединих исхода.

Амерички званичници су одбили да кажу да ли је документ оригиналан, али нису оспорили његову аутентичност. Документ је сличан другим документима које су израдили службеници Пентагона, чија је је аутентичност такође потврђена.

Амерички званичници су такође упозорили да су процурели документи датирани и да у многим случајевима не представљају тренутне процене разних обавештајних агенција.

Други строго поверљиви документ до којег је дошао Тајмс укључује детаље о преговорима о ценама руског горива у Африци.

Према документу од 17. фебруара, власти Малија су у то време биле незадовољне ценама горива и наставиле су преговоре са руским министарством енергетике и представницима Афричке политикологије, ентитета повезаног са приватном војном компанијом Вагнер.

 

 

Извор: Новости