Русија

ДОНОСИ СЕ ОДЛУКА! Покреће се Трећи светски рат? У Украјину стигао нуклеарни кофер!?

Руски председник Владимир Путин носио је током посете освојеним украјинским областима „чегет“, кофер с опремом која шефу Кремља омогуће да нареди лансирање нуклеарног оружја.

Ово је била прва Путинова посета од почетка агресије на Украјину делу Херсонске области под руском контролом, као и самопроглашеној Луганској народној републици (ЛНР) у Донбасу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На фотографији начињеној по доласку Путина у Херсонску област види се како се председник Русије након изласка из хеликоптера рукује са локалним званичником, а поред Путина стоји његов сарадник с актовком за коју британски Сан наводи да би могла да буде чувени нуклеарни кофер.

Овај кофер је у Путиновом поседу још од 31. децембра 1999. када је претходни шеф руске државе Борис Јељцин поднео оставку и прогласио Путина вршиоцем дужности председника. Путинов „чегет“ шаље шифре ауторизације командантима како би извршили процедуре лансирања атомског оружја.

Ова специјална актовка је један од три истоветна „чегета“ која постоје, а друга два налазе се код министра обране и начелник Генералштаба руске војске. Сви су умрежени у систем кодног назива „Казбек“ који омогућује шифровану комуникацију између носилаца највиших функција у Русији док доносе одлуку о употреби нуклеарног арсенала. Верује се да је за покретање атомског напада потребно да одобрење стигне од два од три „чегета“.

Нуклеарни кофер носио и у Београд

Путин је четири пута боравио у посети Србији и сваки пут је уз њега био безбедњак који носио нуклеарни кофер. Последњи пут је „чегет“ био поред Путина у Београду током његове једнодневне посете српској престоници 2019. године.

Из Кремља је саопштено да се посета Путина Херсонској области и самопроглашеној ЛНР догодила у понедељак, дан након православног Васкрса, иако су страни медији објавили да је руски председник тамо боравио неколико дана пре најрадоснијег хришћанског празника.

– Тврдње да је путовање одржано у неко друго време су погрешне – рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је још навео да је Путин посетио украјинске регионе које контролише Москва, јер му је важно да лично изврши инспекцију војног штаба и добије информације о напретку у „специјалној војној операцији“, како Русија назива агресију на суседну земљу

– Председник све чешће посећује нове регионе. Наравно, он врши инспекције војних штабова и на лицу места добија актуелне информације из прве руке о напретку у специјалној војној операцији. То је апсолутно важно за главнокомандујућег, то је део његовог посла – рекао је Песков.

Из Кремља је претходно саопштено да је Путин посетио је штаб на југу Украјине, где је у штабу саслушао извештаје команданта Ваздушно-десантних снага генерал-пуковника Михаила Теплинског, команданта групе трупа „Дњепар“ генерал-пуковника Олега Макаревича и других војних команданата.

Потом је Путин посетио штаб националне гарде „Восток“ у самопроглашеној ЛНР на истоку Украјине, чије је припајање прогласила Русија, где је саслушао је извештаје о ситуацији на терену.

На Криму наводно био његов двојник, сада храмље
Путин је у марту посетио Крим, а након те посете појавиле су се тврдње у западним медијима да је ту боравио двојник шефа Кремља, а не прави председник Русије. Приликом прве посете делу Херсонске области под руском контролом 70-годишњи државник је, по наводима Сана, храмљао по изласку из хеликоптера, а по доласку џипом у самопроглашену Луганску народну републику једва је изашао из возила.

 

Извор: Република