Свет

ДРАМА НАД ЕВРОПОМ! Ракета пала на НАТО чланицу!

Фото: твитер

Ракета, позната као Теxус-58, део је европског програма који је наручила Европска свемирска агенција

Истраживачка ракета коју је рано у понедељак лансирао „Сwеден Спаце Цорп“ (ССЦ) из свемирског центра Есранге у северној Шведској покварила се и слетела 15 км унутар суседне Норвешке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ракета је досегла висину од 250 километара где су изведени експерименти у нултој гравитацији, наводи се у саопштењу агенције.

– Пала је у планине на 1.000 метара висине и 10 километара од најближег насеља – рекао је за Реутерс Филип Олсон, шеф комуникација у ССЦ-у.

Шведска свемирска корпорација (ССЦ), која поседује и води центар, се извинила, а затим су додали да је истрага у току. Међутим, Норвешка је критиковала Шведску јер их није званично обавестила.

– Ово је одступање које схватамо озбиљно. Још је прерано да се нагађа о узроку и чекамо више информација из тренутне истраге – рекао је Марко Коберг из Есранге Спаце Центера.

СЦЦ је рекао да су норвешке и шведске власти контактиране убрзо након инцидента, пише ББЦ.

Међутим, норвешко министарство спољиних послова саопштило је да није било прописно обавештено ни о слетању ракете ни о враћању њеног терета, као и да озбиљно схвата сваку неовлашћену активност унутар својих граница.

– Када дође до таквог кршења границе, кључно је да одговорни одмах обавесте надлежне норвешке власти одговарајућим каналима – наводи се у саопштењу.

Ракета, позната као Теxус-58, део је европског програма који је наручила Европска свемирска агенција.

 

Извор: Srbija Danas