Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО СИНИША МАЛИ: Веома важна вест за све грађане Србије!

„Велика и важна вест за грађане је да је мисија ММФ-а успешно окончана“, рекао је данас министар финансија Синиша Мали.

„Веома је позитивно оцењено све што смо урадили, као и реформе које управо спроводимо“, казао је Мали на РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наша економија стоји чак мало боље него неке веће и развијеније економије. И даље расте, лане је стопа раста БДП-а била 2,3 одсто. Више од 60 милијарди евра је вредео наш БДП по први пут, упркос ковиду, рату, кризи, поплавама… Удео јавног дуга у БДП-у 51,5 одсто, далеко испод Мастрихта, док је просечно у Европи 95 одсто“, навео је Мали.

„Планирали смо минус 74,9 милијарди, а имали само 26,8 милијарди динара, у првом кварталу, то су резултати које је ММФ изанализирао. Веома је важно да очувамо кредибилитет због инвеститора“, додао је. „Када погледате дефицит текућег биланса, лане је био нешто већи само зато што смо имали увоз скупљег гаса, као и струје. Било је питање не цене, већ да ли ће тога уопште бити, али обезбедили смо довољне количине енергената“, објаснио је Мали.

„Очекујемо убрзање раста наше економије и ове и следеће године. Последице рата у Украјини су ужасне по економију и надам се да ће ускоро престати“, додао је.

„Пензије су повећане 20,8 одсто а плате у јавном сектору 12,5 одсто, вечерас ће председник Србије посебно анализирати, позивам гледаоце да то испрате“, најавио је Мали.

„Нисмо зауставили ни једну велику инвестицију упркос кризи“, истакао је Мали, додавши да је део аранжмана са ММФ-ом да државне инвестиције не стају.

„До краја маја излазимо са стратегијом раста енергетског сектора у наредним деценијама“, каже министар финансија. „Можда најважнији део тога је ЕПС. До 2030. око 40 одсто производње ЕПС-а мора да буде из обновљивих извора. То траже и страни инвеститори који купују ту струју. Нема говора о приватизацији ЕПС-а, желимо да цео сектор буде бољи и ефикаснији“, нагласио је он.

 

 

Извор: Б92