Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ВУЧИЋ: Ово су тектонске промене – почео је политички устанак Срба

Догодиле су се тектонске промене које више нико неће моћи да игнорише. На Косову и Метохији се десио политички устанак Срба, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом избора одржаних у четири општине на северу КиМ.

„Ово јуче што се догодило је било нешто много више од пораза Аљбина Куртија. Српски народ је показао да тражи другачији приступ међународне заједнице, дијалог, а не наметање решења“, нагласио је Вучић.

Избори су одржани тако што су распоређени контејнери, а гласало је само 13 Срба и знатно мање Албанаца него 2021. године. 449 Албанаца мање него на претходним изборима. Они иначе не живе ту, већ их доводе.“, казао је он и додао да на више бирачких места нико није гласао.

ОЕБС није посматрао изборе, није ни Европска посматрачка мисија. ни представници из земаља ЕУ, земаља Квинте, нису јуче имали времена да обиђу бирачка места и примете неправилности, додао је.

„Изборни дебакл Куртија и Квинте“

Вучић је навео шта су све јучерашњи извори показали:

„Под један, изборни дебакл Куртија и Квинте. Под два, ово се никада од Другог светског рата није десило на тлу Европе. Под три, ово је показало огромно јединство српског народа, дисциплину и одговорност Срба каква се не памти, понашали су се као веома снажан народ, који зна да је под притисцима али народ спреман да се супротстави окупационим гулајтерима.“, навео је председник Србије.

„Под четири, ми суштинског дијалога немамо, то се показало. Ми добијамо наметнуте папире који иду у корист Приштине јер Квинта подржава независно Косово“, нагласио је.

Вучић је истакао да је 99,97 одсто Срба показало не само да неће учествовати на Куртијевим изборима, већ и да је сада ступила нова политичка реалност.

„Они су јасно упрли прстом и показали да их нико са Запада није слушао и да их можда ми из Београда нисмо разумели у колико су тешкој позицији. Наш народ је јуче референдумски рекао у којој земљи живи и кога неће и показали су свету да ништа није разумео. Ступила је нова политичка реалност а други – хоће или неће, мораће да је разумеју.“, додао је он.

Вучић је навео да портпарол ЕУ Петер Стано тражи да се убрза дијалог.

„То значи младићу да нисте добро разумели поруку Срба. Требало је да вам то неко паметнији анализира. Срби су тражили да их саслушате, молили за четири базе, молили да не пуцају у људе, нисте хтели да чујете. Нисте разумели јединствену поруку од јуче, да хоћемо да нас саслушате и да нећете моћи да радите без уважавања и оног што ми желимо“, објаснио је Вучић.

Додао је да Срби не желе да се даје легитимитет окупацији, нико од Срба не жели да се врати у институције.

„Да, ја ћу да их молим да се врате кад формирате ЗСО и повучете снаге. Да ли ћу успети, не верујем. Лагали сте нас 10 година, зато ништа нисам ни потписао. Напамет нам не пада да подржимо Косово у Савету Европе. Једино вам Србија служи да испуни оно што од ње тражите, а све је увек у корист Албанаца“., казао је он.

„Све што су говорили о Савету Европе, о овим изборима, све су нас лагали. Немам длаке на језику иако знам да сам овим угрозио и свој политички опстанак Још нисам донео одлуку, али ћу вероватно ићи у Брисел 2. маја. Саслушаћу шта имају да кажу. Срби су јасно рекли, формирање ЗСО, али само у складу са потписаних 22 принципа и потом повлачење специјалних снага са Севера. Нећете, онда наставите окупацију и наставите да нас лажете. Нећемо, не да Вучић, смените Вучића. Ја вам не дам лажови и преваранти. А нашем народу верујем све“, навео је.

Говорили сте да је за све крив Београд и да ће присуство полиције дати сигурност, али се испоставило да ни за Албанце који живе у Швајцарској или негде друго нису лако могли да дођу. И они не осећају ту њихову сигурност, поручио је Вучић.

„Политички устанак српског народа на КиМ“

Јуче се догодио миран политички устанак српског народа на Косову и Метохији, који више неће да трпи зулум, рањавање и упуцавање само да би добио похвалну реченицу из Брисела. нагласио је Вучић.

„Тежак је период пред нама, нама није потребан сукоб са НАТО јер за то нисмо способни, али нисмо у ситуацији да дозволимо даље нападе на наш народ. Наравно 2. маја неће ништа бити решено. И даље ће Србију кривити за све што им падне напамет“ , изјавио је председник Србије.
Плашим се да је ово увод у много већу кризу, додао је.

Наш закључак је да ћемо штитити наш народ, поштоваћемо Устав Републике Србије, али ћемо инсистирати на стварном дијалогу, који нам је потребан са Албанцима и Европљанима, потребно нам је да будемо на европском путу. Плашим се да је ово увод у много већу и дубљу кризу у месецима и годинама пред нама и плашим се да су за то криви они који нису чули ни Београд ни Србе на КиМ.

Вучић је још поручио Западу:

„Не покушавајте да нас више варате и мислите да нећу смети то да кажем јер морам да вас се плашим. Шта имам да изгубим, шта ми можете. Да откријете моје рачуне и виле. Не постоје. Можете да ме рушите овде. Па шта, јел то проблем, није никакав. Проблем је да престанете да нас варате и да нас доживите као партнерра. Ако то нисте у стању, плашим се да ће нам свима бити много теже“.

На десетине порука и позива сам разменио са представницима међународне заједнице. А ово је показало да је ово мрак демократије, а окупацији једном мора да дође крај и ми бирамо тренутак када ће она бити окончана, додао је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: sputnikportal.rs

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930