Свет

ИЗВЕДЕН ЈЕ НАПАД У ОВОЈ ДРЖАВИ! Подигнути су авиони!

Израелска полиција је рано јутрос напала десетине верника у џамији Ал-Акса у Јерусалиму, према изјавама сведока, палестинских власти и саопштењу полиције.

Полиција је саопштила да је интервенција одговор на раније нереде и да је била приморана да уђе у комплекс након што су се маскирани екстремисти закључали у џамију са пиротехничким средствима, моткама и камењем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Када је полиција ушла у објекат , велика група демонстраната је на њих бацала каменице и испалила пиротехничка средства из унутрашњости џамије“, наводи се у саопштењу и додаје да је полицајац рањен у ногу.

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је седам Палестинаца задобило повреде од гумених метака и током физичког сукоба са израелском полицијом у комплексу џамије Ал-Акса.

Додаје се и да израелске снаге спречавају њихове лекаре да дођу до џамије.

„Седела сам на столици и читала Куран. Бацали су шок гранате, једна ме је погодила у груди“, рекла је Ројтерсу жена испред џамије након интервенције израелске полиције.

Инцидент је изазвао протесте широм окупиране Западне обале, а израелска војска је саопштила да је девет ракета испаљено из Газе према Израелу након што су се сирене огласиле у јужним градовима.

У саопштењу је прецизирано да су најмање четири ракете пресретнуте, а да су четири пале на отворена подручја.

Тензије у комплексу џамије Ал-Акса, који Јевреји називају Брдо храма, праћене су насиљем последњих година.

Подигнути авиони

У тренутку ескалације напетости у џамији Ал Акса у Јерусалиму, авиони Оружаних снага Израела извели су напад на Појас Газе, након што је девет ракета испаљено из тог региона, јавља Ројтерс, позивајући се на очевице.

Током ноћи, израелска војска је саопштила да је на Израел испаљено девет ракета из Појаса Газе, од којих су четири оборили системи „Гвоздена купола“, док су остале пале у ненасељена подручја.

„Израелски авиони изводе нападе на Појас Газе, након ракетног напада из правца енклаве“, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Б92