Свет

ЈОШ ЈЕДАН САВЕЗНИК ИЗДАО УКРАЈИНУ! Следи банкрот?

Бугарска разматра да се придружи одлуци Мађарске и Пољске.

Бугарска, после Мађарске и Пољске, разматра могућност увођења привремене забране увоза украјинског жита, изјавио је министар пољопривреде Јавор Гечев, а цитира Бугарска телеграфска агенција (БТА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Неопходно је заштитити бугарске интересе, посебно када две државе реагују на овај начин – рекао је он.

Како наводи агенција, Гечев у понедељак чека извештаје о правној компоненти забрана које су увеле друге земље, а у уторак очекује да ће разговарати о ситуацији са бугарским председником Руменом Радевим .

Пољска и Мађарска су уочи протеста локалних фармера најавиле обуставу увоза украјинских пољопривредних производа који на европско тржиште улазе без царина.

Шефови влада појединих земаља ЕУ обратили су се крајем марта шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом жита из постсовјетске републике.

У писму су премијери Пољске, Мађарске, Румуније , Бугарске и Словачке указали на невиђено повећање увоза житарица, уљарица, јаја, живине, шећера, сока од јабуке, јагодичастог воћа, јабука, брашна, меда и тестенина.

Од почетка фебруара, организације које уједињују пољске пољопривреднике протестовале су да се жито увезено из Украјине за накнадни извоз у друге земље таложи и продаје у земљи.

Пољопривредници кажу да је украјинско жито неодговарајућег квалитета, због чега су цене домаћих производа нагло пале, а можда неће бити довољно простора у складишту за нови усев.

Према званичним подацима пољске стране, у републику је током протекле године увезено око два милиона тона житарица из Украјине.

 

Извор: Srbija Danas