Свет

КАКАВ ШОК! Кина жели да припоји део Русије својој територији? Реч је о невероватно богатом делу земље

Дуго расправљани споразум о „Моћи Сибира 2“ (ПОС2) – огромном пројекту гасовода за пумпање гаса из Западног Сибира у Кину преко Монголије – постао је симбол једностраног и помало увредљивог односа Кине према Русији од самог почетка украјинског рата. То није добра вест за Москву.

Уочи недавне посете Си Ђинпинга Русији, Владимир Путин је храбро најавио да је споразум о гасоводу спреман за потписивање, прерано га означивши као „договор века“. Али Си, неимпресиониран таквом претераном ревношћу, одбио је било шта да потпише. У званичним изјавама које је Си дао током састанака нема никаквог помена о ПОС2. У коначном заједничком обраћању, све што је разочарани Путин могао да прокоментарише јесте да још треба да се ради на „проучавању и одобрењу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том контексту треба читати Сијеве опроштајне речи Путину – пророчанске и злослутне – које су се односиле на „промене које долазе, какве нису виђене читав век“. Кинески посматрачи анализирају ове речи, али прилично је јасно да је Си представљао себе као лидера ревизионистичког напада на либерални светски поредак, са Путином номинално поред себе, пише британски „Телеграф“.

Визија Пекинга за стогодишњицу Народне Републике Кине 2049. је глобални тријумф „потпуно развијене, богате и моћне Кине“. Ово неће укључивати дељење власти са хаотичном руском клептократијом, додаје британски лист. Штосе Си више усредсреди своје напоре на остварење „кинеског сна“, то ће његова политичка и економска принуда неумољивије бити усмерена на Путина и Русију.

Сијеви ревизионистички циљеви подразумевају брисање срамоте историјских територијалних губитака. Он је наметнуо комунистичку власт Хонгконгу, настоји да то учини на Тајвану и несумњиво има исту амбицију за 600.000 квадратних километара – три пута више од површине Велике Британије – које је царска Русија отела од контроле Манчуа ослабљених Опијумским ратом 1858-60 према Ајгунском и Пекиншком уговору. Ова област обухвата делове Сибира, из којих би Путинов много хваљени споразум о гасоводу извлачио ресурсе за продају Кини.

Пошто режим Комунистичке партије Кине много тога што представља као „легитимност“ извлачи из ових реваншистичких кампања, плаћање Путину за сибирске ресурсе је као да купује породични накит од пљачкаша. Пекинг на исти начин гледа на губитак монголских земаља, с обзиром на кључну совјетску улогу у одвајању Монголије од остатака кинеске власти почетком 20. века.

Прекогранична економска активност у Сибиру од стране бројних кинеских заједница, укључујући Хабаровск и Владивосток, прећутно оживљава историјске претензије Кине на овај ресурсима богат и веома стратешки важан регион. Деценијама су кинески гангстери кријумчарили драгоцене сибирске ресурсе назад у Кину кроз порозну границу – често у дослуху са руским криминалцима. То је јасно кршење руског суверенитета.

Путинов катастрофални напад на Украјину можда је одвукао његов поглед далеко од 4.200 километара дуге границе Русије са Кином, заједно са хиљадама војника који би требало да је чувају, али Кинези остају фокусирани. Си амбиције за „велико подмлађивање Кине“ намеће се корак по корак на руском тлу.

 

Извор: Блиц