Србија

КФОР ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ! Реаговаћемо на Косову ако се ОВО деси

Он је истакао да ће КФОР наставити да блиско сарађује са Европском унијом

Командант КФОР-а, генерал Анђело Ристуча, изјавио је у Бриселу да је та мисија условљена “околностима, а не календаром“, истичући да ће КФОР наставити да обезбеђује потребан безбедносни оквир за дијалог Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је након разговора са замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Џоаном и амбасадорима земаља чланица Алијансе, изјавио да су они поновили поруке подршке мисији КФОР-а, као и да су свесни важне улоге коју мисија игра за будућност КиМ и регионалну стабилност.

– Кроз свакодневну примену свог мандата, наша мисија је најопипљивија демонстрација дугорочне посвец́ености Алијансе, која траје више од 20 година, да обезбеди безбедност на Косову и стабилност широм Западног Балкана – рекао је Ристуча и додао да је КФОР “фактор којем се верује“.

Он је истакао да ће КФОР наставити да блиско сарађује са ЕУ, као и да ће наставити са обезбеђивањем потребног безбедносног оквира за дијалог између Београда и Приштине уз посредство ЕУ.

– Поздрављамо дијалог за нормализацију односа између Србије и Косова. Кључно је да обе стране имплементирају своје обавезе у потпуности и што је пре могуће, као и да се избегне уништавање напретка који је до сада остварен – рекао је Ристуча.

Командант КФОР-а је навео да је та мисија у потпуности посвећена имплементацији мандата који су јој повериле УН, као и да ће наставити да сарађује са свим релевантним актерима у, како је рекао, стварању дуготрајног мира за будуће генерације.

– То ћу чинити у пуној сарадњи са свим релевантним актерима, са свим мојим колегама, укључујући ЕУ, УН, ОЕБС и представнике институција Косова и његових безбедносних организација, као и са руководством српских оружаних снага. КФОР ће наставити да спроводи своју мисију, и у потпуности је спреман да, у складу са мандатом УН, реагује у случају да стабилност, безбедност и слобода на Косову буду угрожени – закључио је Ристуча.

 

Извор: Srbija Danas