Свет

КИНЕЗИ ОПКОЛИЛИ ОСТРВО

Кина је извела симулиране нападе на стране војне циљеве код југозападне обале Тајвана. Операција је названа „Заједнички мач“.

Скоро 20 војних бродова, око 10 кинеских и 10 тајванских, нашло се у близини осетљиве средње линије Тајванског мореуза, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Безбедносни извор за Ројтерс каже да се бродови нису „понашали провокативно“.

То се дешава другог од три дана кинеских војних вежби око острва, у којима је десетине кинеских војних авиона прешло средњу линију која служи као незванична баријера између две стране у суботу.

Кинески борбени авиони и ратни бродови симулирали су нападе на Тајван у недељу док су окруживали острво током другог дана заредом војних вежби које су покренуте као одговор на састанак председнице Тајвана са председником Представничког дома америчког Конгреса.

Вежбе су изазвале осуду Тајпеја и позиве на уздржаност Вашингтона, који је рекао да „помно прати акције Пекинга“.

Названа „Заједнички мач“, тродневна операција, која укључује увежбавање опкољавања Тајвана, трајаће до понедељка, саопштила је команда кинеске Народне ослободилачке армије.

Пекинг војне вежбе назива упозорењем снагама на Тајвану које се залажу за независност.

Министарство одбране у Тајпеју саопштило је да Тајван прати активности кинеских ракетних снага и да тајванске јединице ПВО одржавају висок степен будности, преноси Ројтерс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке