Русија

ЛУКАШЕНКО УПОЗОРИО ПУТИНА! Реакција како нико није очекивао

Владимир Путин је покушао да угуши испад Александра Лукашенка.

Владимиру Путину је колега Александар Лукашенко рекао да изгледа уморно пре него што су се двојица моћника нашла у „мушком загрљају“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лукашенко се надвио над свог савезника док је поздрављао Путина нечим што је личило на загрљај медведа.

Он је стигао у Кремљ у Москви на дводневне разговоре о даљем ширењу веза између њихових земаља. Прошле недеље, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће двојица лидера током посете разговарати о Лукашенковом позиву на хитан прекид ватре у Украјини.

Сусрет се дешава након што је Путин прошлог месеца рекао да ће Русија настојати да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.

Поздрављајући Путина (70), Лукашенко је Русу рекао да „изгледа уморно“.

„Мински диктатор“ упитао је руског председника: „Да ли сте добро? Изгледате уморно.“

Путин је одговорио слегнувши раменима.

– Кажем вам, уморни председниче – поновио је Лукашенко поново.

Путин је покушао да угуши Лукашенков испад.

– У реду је, морам мало да радим – рекао је.

Путин је такође рекао Лукашенку у коментарима које је емитовала државна телевизија:

– Морам да кажем да смо урадили много као резултат нашег заједничког рада у свим областима.

– О свему томе разговараћемо сутра – то се односи на нашу сарадњу у међународној арени и заједничко решавање питања обезбеђења безбедности наших држава.

Москва је најближи политички и финансијски подржавалац Минска. Лукашенко је дозволио Путину да користи територију Белорусије као лансирну рампу за инвазију на Украјину у фебруару 2022. године.

Путин је прошлог месеца рекао да Русија планира да постави тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, њеном суседу и савезнику. Саопштење је означило још један покушај руског лидера да закачи нуклеарну претњу како би обесхрабрио Запад да подржи Украјину.

Путин је рекао да ће изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији бити завршена до почетка јула. Русија је такође помогла у модернизацији белоруских ратних авиона како би били способни да носе нуклеарно оружје и обезбедила је земљи која се граничи са Украјином ракете кратког домета Искандер које би могле да носе нуклеарну бојеву главу, рекао је он.

Русија и Белорусија су формално део Уније, уније без граница и савеза између две бивше совјетске републике. Предратно становништво Русије било је око 140 милиона у поређењу са само 9 милиона у Белорусији.

Раније када је Лукашенко стигао у Москву, изгледало је да је у боловима што се видело док је силазио низ степенице свог председничког авиона.

 

Извор: Република