Свет

МАЂАРСКА СКЛОПИЛА СПОРАЗУМ СА РУСИЈОМ! Каква ће бити реакција Запада

Сијарто је такође један од ретких званичника државе ЕУ који се састао са руским званичницима у Москви од почетка рата у Украјини пре више од годину дана.

Мађарска је данас потписала нове споразуме којима наставља да се снабдева руским гасом, саопштио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сијарто је на конференцији за новинаре у Москви изјавио да ће руска државна енергетска компанија Гаспром дозволити да Мађарска увози више природног гаса од раније договореног.
Мађарски шеф дипломатије је саопштио да ће цена гаса који ће бити допремљен гасоводом Турски ток бити ограничена на 150 евра за кубик што ће омогућити држави да, уколико се цене на тржишту повећају, куповину исплаћује на одложено.

Европски лидери су изненађени тиме што је званичник једне државе Европске уније отпутовао у Москву у време када се већина држава 27-чланог блока дистанцирала од руског председика Владимира Путина због његове инвазије на Украјину.

Мађарска влада се снажно залагала у ЕУ да буде изузета од свих санкција које је блок увео на руски гас, нафту и остале енергенте и запретила да ће ставити вето на предложене акције ЕУ против Москве.

Сијарто је такође један од ретких званичника државе ЕУ који се састао са руским званичницима у Москви од почетка рата у Украјини пре више од годину дана.

Током боравка у Москви, Сијарто се састао са замеником руског премијера за енергетику Александром Новаком и извршним директором руске државне компаније за нуклеарну енергију Росатом, Алексејем Лихачовим.
– Све док је питање снабдевања енергијом материјалне природе, а не политичко или идеолошко питање, свиђало се то вама или не, Русија и сарадња са Русијом остаће кључне за енергетску безбедност Мађарске – рекао је Сијарто.

 

Извор: Ало