Русија

МАЕСТРАЛНА САБОТАЖА РУСА! Запад у неверици

Сумња се да су руски техничари намерно саботирали словачке Мигове 29, које је та земља наследила из ере совјетског савеза, пише Еурактив.

Ради се о чак 29 мигова, навео је тај портал, позивајући се на речи словачког министра одбране Јарослава Нада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о двомоторним авионима совјетске производње који су били део словачке војске која их је добила по сле “развода” од Чешке 1993. Недавно су дати Украјини, а словачка војска их није користила од август 2022.

„Они су могли да лете, али то не значи да су били оспособљени и за битке. Украјинци су дошли у Словачку, недељу дана пре поласка мИгова, донели резервне делове и прегледали авионе“, објаснио је Над након што је опозиција коју предводи партија Смер-СД бившег премијера Роберта Фица оштро критиковала због одустајања од вредних летелица.

Али, на авионима су примећене грешке, а словачки министар одбране сугерише да су их можда намерно направили руски техничари који су били у војној авио-бази Слиач у Словачкој све до прошле године.

„Чак је и полиција то истраживала, на основу наших сумњи. Било је делова у моторима авиона којима су приступали словачки техничари, а затим су постојали делови којима су приступали само руски техничари. Дефекти су се појавили само у оним деловима којима су Руси приступали“, рекао је Над.

Иако истрага није показала намеру, Министарство одбране је „осетило губитак поверења у руске техничаре у Слиачу јер су се грешке појављивале на местима до којих су само они могли да дођу„, додао је министар.

И генерал-потпуковник Лубомир Свобода, бивши пилот највишег ранга, такође је сугерисао да су Руси намерно оштетили авионе.

„Од њих смо преузели мотор који је требало да траје 350 сати. И на крају је летео само 70 сати. Шта можемо учинити од тога? Можда је било лоше израде, назовимо то тако. Не знам“, рекао је у интервјуу за Денник Н.

Руска амбасада у Словачкој саопштила је да је испорука словачких борбених авиона Украјини довела до „непредвидиве и опасне ескалације сукоба, за коју ц́е бити одговорни иницијатори донетих одлука“.

 

Извор: Б92

Ознаке