Свет

МОРНАРИЦА СТИЖЕ НА ТАЈВАН! Креће тотални ХАОС!?

Борељ је објаснио због чега је Тајван битан Европи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да би европска морнарица требало да патролира у „спорном“ Тајванском мореузу. Борељ је рекао да би та заштитна мера показала колико је Тајван кључан за Европу.

Борељ је, у чланку у француском часопису „Ди диманш“, истакао да позива европске морнарице да патролирају Тајванским мореузом да би се показала посвец́еност Европе слободи пловидбе у тој „апсолутно кључној области“, објавио је Гардијан.

У говору који је отворио дебату о Кини у Европском парламенту, Борељ је у уторак рекао да је Тајван очигледно део европског геостратешког периметра који гарантује мир.

– Не само из моралног разлога, акција против Тајвана мора нужно бити одбачена. И зато што би то, у економском смислу, било изузетно озбиљно за нас, јер Тајван има стратешку улогу у производњи најнапреднијих полупроводника – истакао је Борељ.

Борељови коментари долазе након што је француски председник Емануел Макрон овог месеца изјавио да Европа не би требало да буде „следбеник“ САД у случају сукоба са Кином у вези са Тајваном. Макронови коментари, након посете Кини, изазвали су критике појединих политичара у САД и унутар ЕУ.

Кина је пре две седмице извела тродневне војне вежбе у близини Тајвана, симулирајуц́и циљане ударе и блокаду острва, као одговор на састанак између тајванске председнице Цаи Инг-вен и председника Представничког дома САД Кевина Макартија у Калифорнији.

 

Извор: Srbija Danas