Србија

„Нећемо прихватити пасоше тзв. Косова“

Шеф шпанске дипломатије Хосе Мануел Албарес потврдио је да Шпанија неће прихватити пасоше тзв. Косова.

Албарес је потврдио да ће Шпанија бити једина држава у шенгенском простору која неће прихватити пасоше тзв. Косова, упркос либерализацији визног режима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албарес је, после састанка са шефом немачке дипломатије у петак у Берлину, рекао да Шпанија има своју политику непризнавања Косова, а то укључује и непризнавање пасоша, преноси ara.cat.

„Шпанија има своју политику непризнавања Косова, а то укључује и непризнавање косовског пасоша, као што смо доследно чинили до сада“, рекао је Албарес.

Брисел је у петак најавио да ће шпанска влада бити једина у шенгенском простору која неће применити изузеће од виза за тзв. Косово, уредбу коју је ове недеље ратификовао Европски парламент и која би требало да ступи на снагу 1. јануара 2024.

Признавање путних исправа представља националну надлежност, а Шпанија не признаје косовске путне исправе, једина међу државама Шенгена, тако да ће визна либерализација за грађане са косовским пасошима важити за све земље осим те, потврђено је у петак Тањугу у Европској комисији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке