Свет

НЕМАЧКА ЗВАНИЧНО САОПШТИЛА: Крај је!

Фото: Pixabay.com

Немачки министар здравља прогласио епидемију коронавируса у тој земљи завршеном.

У вези с тим, у Немачкој је у поноћ истекао захтев за ношење заштитних маски, као и важење других мера против короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први пут за три године више неће бити владиних ограничења у вези са епидемијом, објавио је данас „Франкфуртер алгемајнецајтунг“.

Како се подсећа, донедавно су посетиоци болница и старачких домова морали да носе ФФП2 маску, а исто је важило и за пацијенте и посетиоце медицинских ординација и установа за дијализу.

Сада је та правила укинула немачка држава, међутим медицинске установе и даље могу да захтевају ношење маски, а нејасно је колико ће институција то искористити.

Шеф Националног удружења лекара обавезног здравственог осигурања Андреас Гасен рекао је да медицинска пракса може да регулише ношење маски у оквиру правила за сваку здравствену установу посебно.

Шеф немачког болничког друштва Гералд Гас нагласио је да су болнице навикле да „одређују хигијенске мере за заштиту својих пацијената, чак и независно од короне“. Немачки министар здравља Карл Лаутербах рекао је да се може рећи да је епидемија у Немачкој приведена крају.

Министар је оценио да је Немачка успешно пребродила епидемију, али је напоменуо да је нејасно како ће се наставити финансирање вакцинација након окончања важења Уредбе о вакцинацији против коронавируса.

Вакцинације против короне треба да буду укључене у редовну негу, рекао је Лаутербах, изражавајући разочарање зато што се здравствена осигуравајућа друштва и лекари нису договорили о будућој цени за рефундацију.

У Баварској вакцинација против короне остаје новчана накнада, пошто су се компаније за здравствено осигурање и Удружење лекара обавезног здравственог осигурања договорили о компромисном решењу у четвртак, односно непосредно пре завршетка националне регулативе.

 

Извор: Б92