Православље

ОБАВЕЗНО ИСПОШТУЈТЕ: Ево када мајке НЕ МОГУ да присуствују крштењу СВОГ ДЕТЕТА

Фото: Јутјуб

Сигурно не постоји мама која се није наслушала „бапских прича“ шта треба да ради са бебом у првих 40 дана, где не треба да је води и какав конац око руке би ваљало да јој стави. Међу тим веровањима посебно се истиче оно да се у том периоду беба не изводи из куће, што је данашњим младим родитељима равно шали – нарочито у време одмора, јер родитељи желе да своје малишане воде на одмор.

 У другој половини 19. и до половине 20. века углавном се гледало да се деца крсте између седам и 40 дана, јер се сматрало да некрштена деца нису под божијом заштитом.

Црква и данас препоручује да се деца крсте у том периоду, али према давно одређеним црквеним правилима – мајка у првих 40 дана не може присуствовати кршењу детета у храму, па се због тога данашњи родитељи често одлучује за касније крштење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Црквена препорука је да се дете треба крстити што пре, чак у првих 40 дана или најбоље 40. дан када се служи молитва за здравље мајке и детета, јер пре тога мајка не може присуствовати крштењу.

– Многи родитељи крсте децу на први рођендан, што је неки вид данашњег помодарства, али такве одлуке су индивидуалне и црква на њих не може да утиче.

– Што се тиче извођења детета из куће, чак је и препоручљиво. Нема ништа лоше у томе, дете се може довести и на службу, деца су анђели божији. Али се препоручује да се крштење обави што пре, јер тим чином дете постаје члан цркве, треба га причешћивати и одгајати у хришћанском духу – рекао је за Телеграф.рс отац Небојша из храма Вазнесења Господњег у Жаркову.

Извор: Srbija Danas/Telegraf

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ