Свет

ОРБАН ПОНОВО ШОКИРА: Трећи светски рат нам је све ближи

Сукоб у Украјини је „забрињавајући и опасан“ и није претерано рећи да постоји реална опасност од светског рата, тврди мађарски премијер Виктор Орбан који наводи да се „све више одлучује о употреби новијег и јачег наоружања“, као и да „Запад шаље Украјини све модернију опрему“, преноси МТИ.

„Док, с једне стране, може звучати као претеривање када неки европски и амерички лидери кажу да, ако се све овако настави, може доћи до трећег светског рата, то је реална опасност“, истакао је Орбан.

 

Мађарски премијер је додао да рат постаје све крвавији и суровији, али да се број европских земаља и лидера који подржавају мир није повећао.

Истовремено, људи у Европи почели су више да говоре о прекиду ватре и мировним преговорима, додао је он и напоменуо да се предлог Будимпеште за решавање кризе у Украјини односи на прекид ватре.

„Мађарски парламент ће усвојити резолуцију која одражава наш став, захтевамо мир и прекид ватре“, рекао је Орбан.

Он је додао да се у мађарском предлогу не ради о томе какву врсту мировног споразума треба потписати, већ да је реч само о прекиду ватре.

„Мора се постићи прекид непријатељстава. Људски животи се више не смеју губити. Када дође до прекида ватре, стварају се шансе за мировне преговоре“, рекао је Орбан.

И лидери Европске уније могли би да почну да се договарају о потенцијалном слању мировних трупа у Украјину, рекао је мађарски премијер.

„Близу смо чињенице да у разговорима европских лидера постаје легитимно и прихваћено питање да ли земље чланице ЕУ могу да пошаљу трупе неке врсте мировног типа или је боље да их не шаљу. Близу смо те границе која се раније није могла прећи“, рекао је Орбан на радију Кошут.

Пре годину дана, како је навео Орбан, било је спора око тога може ли се у Украјину слати тешко оружје.

„Мађари су и тада и сада рекли не. Али и западне земље су оклевале. Сада то није питање. Сада је само питање колико тенкова, или колико авиона, или граната са елементима који садрже уранијум, или трупа“, рекао је мађарски премијер.

Запад је потценио Русију

Западне земље су направиле грешку потценивши способност Русије да се прилагоди санкцијама, и то се показало већ након увођења првих ограничења 2015. године, изјавио је Орбан, а пренеле „РИА Новости“

„Потцењивање способности једне земље, посебно велике попут Русије, да се прилагоди је фатална грешка. И видим да се Русија прилагођава ситуацији европских санкција које су јој уведене“, рекао је он.

За три године Русија је изградила своју пољопривреду и прехрамбену индустрију до те мере, да, како оцењује Орбан, када би Мађарска желела да извози храну у ту земљу – не би успела, или би јој то било далеко теже него пре увођења санкција.

 

Извор: РТ Балкан

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930