Свет

ОВО СУ ДЕТАЉИ ПЛАНА! Ово је стратегија против Русије и Кине , све је откривено!?

Предложена је нова стратегија у стилу хладног рата против Русије и Кине

Бивши амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон позвао је Вашингтон да примени нову стратегију у стилу хладног рата против Русије и Кине. Према Болтоновом ставу , Запад би требало да смањи социјалне програме како би финансирао војне издатаке, да обнови тестирање нуклеарног оружја и пружи безбедносне гаранције Тајвану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Болтон, који је служио у администрацији председника Доналда Трампа, описао је свој приступ геополитици „велике стратегије“ у колумни Волстрит џурнала у среду, позивајући кандидате на америчким председничким изборима 2024. да размишљају на исти начин.
САД би требало да имају „савремену реинкарнацију“ НСЦ-68, тврдио је Болтон, позивајући се на документ усвојен под председником Харијем Труманом који је поставио темеље за конфронтацију са СССР-ом. Такође је тврдио да ће у новом хладном рату САД и њихови савезници бити супротстављени кинеско-руској „осовини“ и „пратећим нападачима држава као што су Иран и Северна Кореја“.

Болтон је навео неколико кључних тачака за своју предложену стратегију, укључујући тренутно повећање војне потрошње на нивое из Реганове ере, за које је тврдио да би требало да се одрже у догледној будућности. Он је такође тврдио да западне земље треба да смање социјалну потрошњу, јер нас „ни гојазна социјална држава нити масовне шеме прерасподеле прихода не штите од страних противника“.

Поред тога, Болтон је инсистирао да САД треба да унапреде своје нуклеарне залихе, што би значило „неизбежну потребу да се наставе нека тестирања“.

Болтонов план је такође заговарао „унапређење и ширење“ америчких војних савеза, вероватно тако што ц́е НАТО учинити глобалном организацијом. То би помогло да се Москва „искључи из регионалног утицаја, заједно са Пекингом“, тврди бивши званичник.

Самоуправно кинеско острво Тајван требало би да добије „много више војне помоћи“ од западних земаља, које би требало да „уграде Тајпеј у структуре колективне одбране“, предложио је Болтон. Препорука долази упркос томе што кинеска влада идентификује тајвански сепаратизам као главну „црвену линију“ која може покренути војну акцију ако се пређе.
На крају, Болтон је позвао Вашингтон да се припреми за оно што ће се десити „након што Украјина победи у рату са Русијом“. Он је тврдио да би такав исход могао довести до фрагментације Русије и упозорио да ће Кина тада заузети неке од њених територија, пружајући јој „директан приступ Арктику, укључујући чак и Берингов мореуз, окренут према Аљасци“.

Москва је тврдила да је сукоб у Украјини део заступничког рата САД против Русије и да је циљ Вашингтона да подели земљу. Руско руководство је саопштило да му ова претња не оставља другу опцију осим да успеју у Украјини.

 

 

Извор: Ало