Свет

ПОЧИЊЕ НАПАД!? САД послале крстареће ракете према ОВОЈ земљи

Напета ситуација

Морнарица САД је објавила да је распоредила подморницу са нуклеарним погоном на Блиски исток као подршку Петој флоти са седиштем у Бахреину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Командант Тимоти Хокинс, портпарол флоте, рекао је у саопштењу да је УСС Флорида ушао у регион 6. априла и почео да пролази кроз Суецки канал 7. априла. Морнарица је објавила фотографију подморнице класе Охајо док је пролазила кроз Суецки канал на путу ка Персијском заливу.

– Она је способна да носи до 154 крстареће ракете Томахавк и распоређена је у Пету флоту САД како би помогла у осигуравању регионалне поморске безбедности и стабилности – рекао је портпарол. Крстареће ракете Томахавк могу се лансирати са бродова или подморница и имају домет до 2.500 километара.

Пентагон обично не открива локације својих подморница док су на мору. Распоређивање је објављено дан након што су америчка Пета флота и њени партнери објавили упозорење у којем се саветује свим бродовима да наставе са опрезом након ескалације тензија између Ирана.

Позивајући се на два западна обавештајна званичника, Тхе Неw Yорк Тимес је известио да Ваздушно-космичке снаге Иранске Револуционарне гарде припремају напад дроном на цивилне трговачке бродове у власништву Израела који плове у Персијском заливу и Арапском мору.

Два војна саветника гарде убијена су у недавним израелским ударима на Сирију. Наоружане фракције које подржава Иран такође су се пре неколико недеља упустиле у смртоносну конфронтацију са америчким снагама у североисточном региону те ратом разорене земље. Техеран је обећао да ће се осветити.

Амерички званичници рекли су њујоршком листу да би распоређивање УСС Флорида требало да одврати Иран и одржи стабилност једног од најпрометнијих бродских путева на свету.

Пета флота патролира кључним Ормушким мореузом, уским пролазом Персијског залива кроз који пролази 20 одсто светске нафте. Њене операције покривају мореуз Баб ел-Мандеб код Јемена и Црвено море које се протеже до египатског Суецког канала.

Распоређивање УСС Флорида је последња у низу мера Вашингтона које имају за циљ да застраше Иран и његове савезнике на Блиском истоку. Крајем марта, Пентагон је одлучио да задржи носач авиона Џорџ Х.В. Буш у Средоземном мору, као и да распореди ескадрилу јуришних авиона А-10 у региону.

 

Извор: Srbija Danas