Православље

Помолимо се Светој Петки на ОВАЈ начин и све наше молитве ће бити услишене

Света Петка у српском народу веома је поштована и цењена. Сматра се заштитницом жена, а, према предању, помагала је болесне и хранила гладне. Њен култ негује се вековима у југоисточној Европи, како код Срба, тако и код Грка, Румуна, Бугара, а поштују је и поједини нехришћански народи на средњем истоку.

Бугарски цар Јован Асен 1238. године по једнима је отео, по другима једноставно пренео мошти Свете Параскеве у свој престони град Трново. Кад су Турци освојили Бугарску, мошти су пренете, по заповести султана Бајазита, у молдавски град Јаши.Кнегиња Милица, ћерка цара Лазара, успела је 1396. да измоли светитељкине мошти и сахрани их у цркви Ружици на Калемегдану. Мађутим, Султан Сулејман Други пренео је мошти Свете Параскеве 1521. године у Цариград.Коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти молдавском кнезу Василију Лупулу који их је пренео у град Јаши и положио у цркву Света три јерарха, где су и данас.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Молитва Светој Петки

Света Петко, Божја Светитељко, моли Бога за нас.

Удостојила си се гледања лица Божијег као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших.

Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетима здравље, малаксалима снагу, и свима бодрост и радост, Христова девственице, наша помоћнице.

Буди и надаље престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, у уснулим у Господу прецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко.

Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин.

Извор: Opanak.net