Свет

ПОРАЖЕНИ СУ? Препустите се Русима…

Месецима након упозорења Вашингтона да Украјина неће моћи да задржи Бахмут од напада руских плаћеника, украјинске снаге и даље држе западни руб града.

Процене САД биле су мрачне још у јануару, према раније непријављеним поверљивим америчким обавештајним документима које је наводно објавио Џек Тејшеира, припадник Националне гарде ваздухопловства Масачусетса, а до којих је дошао „Вашингтон пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтон је упозорио на потенцијално опкољавање украјинских снага у Бахмуту и сугерисао да Кијев треба да смањи губитке и препусти град Русима.

Процена са ознаком „строго поверљиво“ упозорава да је стално руско напредовање од новембра „угрозило способност Украјине да задржи град“ и да би украјинске снаге вероватно биле „у опасности од опкољавања, осим ако се не повуку у наредних месец дана“.

Украјина није прихватила та упозорења. Кијев је држање Бахмута поставио као императив који је далеко превазилази стратешку војну вредност града, тврдећи да је то потребно да се одржи национални морал и ускрати Русији прилика да се похвали новим територијама. Украјина је рекла да је дуга борба у Бахмуту ослабила Русију оставила је без великог броја војника, посебно из групе Вагнерових плаћеника.

Украјински командант који је надгледао борбу за Бахмут, пуковник Павло Палиса, рекао је да никада није званично обавештен о овој америчкој обавештајној процени или о препорукама како да искористи борбу у Бахмуту за додатну предност.

„Нисам тако велика риба“, рекао је, говорећи за „Вашингтон пост“ из командног центра у подруму.

Још један документ у ризници, кеш осетљивих материјала који је процурио онлајн преко платформе за размену порука Дисцорд, детаљно описује начине на које би Украјина могла да користи напредну муницију, информативне кампање и технологију против беспилотних летелица како би „наметнула будуће трошкове“ руским снагама.

Палиса је своју способност да задржи делове града месецима дуже него што је предвиђено приписао комбинацији класичног урбаног ратовања и напредног извиђања дроновима.

Након што су руске снаге пробиле Бахмутов периметар, Палиса је повукао своје снаге назад у стамбене блокове, користећи кровове као узвишење и претварајући куће у противтенковске положаје. Дубље у граду, обе стране су почеле да се у великој мери ослањају на извиђачке беспилотне летелице за циљање и ометање како би збуниле противничке навигационе системе.

„Наш непријатељ заиста успешно користи ометање. Ако немамо очи у ваздуху, не можемо да гађамо непријатеља артиљеријском ватром. То је важно зато што немамо много артиљеријских метака. Дакле, наша артиљеријска ватра мора бити прецизна“, рекао је он, мислећи на мере које блокирају приступ ГПС сигналима.

Палиса је рекао да је Украјина такође учила из руске тактике, која је недавно користила опрему која маскира „почетну тачку“ дрона или координате које би откриле локацију јединице која управља уређајем.

„Ако пронађу наше дронове, то ће им дати информацију да је матична тачка дрона негде у Аустралији“, рекао је он.

Када је Палиса стигао у Бахмут средином јануара, оцене које је чуо од официра око себе одражавале су песимизам Вашингтона.

“ Ти момци су рекли: „Не знам, можда две или три недеље“. Али месецима касније, ми смо још увек овде, покушавајући да дамо све од себе да задржимо град“, рекао је Палиса, изражавајући поверење у мисију.

Документ који је процурио такође сугерише погоршање руског морала и подстицање дезертерства, наглашавајући „потрошност“ московских трупа.

 

Извор: Б92