Свет

„После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући“

Фото: Јутјуб

БЕРЛИН мора да раскине са постојећим „односом екстремног подаништва“ према Америци и њеној спољној политици „обележене кршењем међународног права“, изјавила је у петак Севим Дагделен, заменица шефа фракције Левице у Бундестагу. Немачка мора да захтева да се америчке снаге стациониране на њеној територији повуку заједно са америчким нуклеарним оружјем, инсистирао је посланик.

– После 78 година, сада је време да амерички војници оду кући“, рекла је Дагделен на скупу поводом обележавања 75. годишњице Маршаловог плана. Америчке војне базе делују „као ванземаљске зоне у којима се [немачки] устав не примењује – рекао је посланик, који је и члан парламентарног одбора за спољне послове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вашингтон користи своје базе на немачком тлу за вођење ратова у иностранству и покретање „смртоносних удара беспилотних летелица – рекао је Дагделен, додајући да су неке од ових акција „кршене међународног права“.

Она је критиковала и редовне састанке НАТО-а у америчкој бази Рамштајн у Немачкој, где се разговара о војној помоћи Кијеву. Вашингтон је домаћин ових конференција „као да је окупациони статут још увек на снази“, рекао је посланик, додајући да је Берлин такође дозволио САД да га ставе „на линију ватре“ испоруком немачких тенкова Леопард Украјини.

Немачки законодавци донели су одлуку о повлачењу америчког нуклеарног оружја са територије земље још 2010. године, али то оружје је и даље на месту, рекла је Дагделен.

– Остајемо при свом ставу: америчко нуклеарно оружје мора да нестане – додала је она.

– Америчка администрација одаје утисак да не жели савезнике, већ само лојалне вазале – рекао је посланик, указујући на немар Америке према интересима и захтевима својих партнера. Према Дагделену, „све мање земаља широм света је спремно да то прихвати“. Истинско „пријатељство“ треба да се заснива на међусобном поштовању људских права и међународног права, додао је посланик.

Немачка је домаћин далеко највећем броју америчког војног особља од свих европских земаља. Преко 35.000 америчких војника било је стационирано на њеном тлу од 2022. године. Италија, која је домаћин другом највећем броју америчких војника, је далеко иза, јер је тамо истовремено било стационирано око 12.000 америчких војника, пренео је РТ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке