Русија

ПОТЕЗ РУСИЈЕ И КИНЕ ИЗАЗВАО ПАНИКУ У САД!

Руски председник Владимир Путин „показао је средњи прст” Сједињеним Државама, одлучивши да лично прими важног госта из Кине у Кремљу. До ових закључака дошао је амерички новинар, Том Портер.

Владимир Путин је прошлог викенда, заједно са шефом руског војног ресора Сергејем Шојгуом, примио у Кремљу још једног госта из Кине, министра одбране Ли Шангфуа. Према Тому Портеру, овај састанак не слути добро за САД и њихове савезнике, преноси „Бусинесс Инсидер“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Одлука о прихватању Лија је својеврсна демонстрација „средњег прста“ Сједињеним Државама, које су 2018. године увеле санкције овом кинеском званичнику“, наводи аутор чланка америчког издања.

Владимир Путин је на састанку са кинеским генералом рекао, да се сарадња Руске Федерације и Кине развија у свим областима, укључујући и у области војно-техничке сарадње. Како пише „Бусинесс Инсидер“, ове речи су западним земљама звучале прилично злослутно, и очигледно, у Сједињеним Државама ће бити дочекане са ужасом.

Портер наводи, да је Путинова одлука да се лично састане са кинеским министром, сама по себи изазов за САД. Американци су кинеског генерала ставили на своју листу санкција пре неколико година, а руски председник је свој став према таквим ограничењима показао тако, што је свог госта срдачно дочекао.

Запад скреће пажњу и на то, да је Лијева посета Москви, постала један у низу бројних контаката представника Руске Федерације и Кине у последње време. Тако стране координирају своје напоре у борби против глобалне хегемоније САД.

До сусрета Лија и Путина, дошло је само неколико недеља након што је руски председник угостио кинеског председника Си Ђинпинга у Москви, где су обновили свој пакт о сарадњи „без граница“. Убрзо након тога, високорангирани кинески дипломата Ванг Ји отпутовао је у Москву“, каже аналитичар „Бусинесс Инсидер-а“.

 

 

Извор: Wебтрибуне