Србија

ПРИШТИНА ЋЕ ПОВУЋИ СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ СА СЕВЕРА КИМ! Само под овим условом

Фото: Јутјуб

Срби са севера Косова од Приштине траже повлачење специјалних полицијских снага, које су у постале оруђе косовских власти у наметању политичких решења.

Приштина по свему судећи нема намеру да било шта мења у приступу, што је показала и одржавањем ванредних локалних избора без учешћа већинске српске заједнице, сматрају саговорници Косово онлајна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земље Квинте за сада немају разумевање за захтеве Срба о повлачењу специјалних полицијских јединица са улица Северне Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића, а подржале су и одржавање избора и резултате са испод три и по одсто изашлих бирача, од којих само 13 Срба.

То су искористиле албанске партије и за власт у четири општине са доминантном српском већином „изборили“ су се кандидати ДПК и Самоопредељења.

Према речима саговорника Косово онлајна, због свега наведеног, прети додатно подизање тензија, а сада само Вашингтон и Брисел могу да натерају Приштину да повуче специјалне снаге са севера.

Мирослав Бјеговић, стручњак за безбедност и специјални саветник министра одбране Србије за Косово онлајн каже да само релевантне Европске институције и КФОР могу натерати Приштину на повлачење специјалних полицијских снага са дугим цевима, што је управо Влада Србије упућивањем хитног захтева и затражила, на предлог председника Вучића као један од закључака са Србима са Косова.

„Ако би Брисел као гарант споразума из 2013. и КФОР као гарант спровођења резолуције 1244 СБ одлучили да поштују потписано, наредили би Приштини да повуку нелегалне формације са Севера што би показало да им је стало до мира и нормализације на овом простору па се надам да ће овај захтев бити испуњен. У противном, можемо сматрати да је у питању крах европске дипломатије и демократије, међународног јавног права као и улоге УН по питању спровођења, заправо кршења резолуција Савета безбедности“, каже Бјеговић.

Верољуб Петронић, експерт за безбедност из Хуманог центра Митровица за Косово онлајн истиче да највероватније Приштина неће прихватити захтев Срба.

„Можда једино да изврши наредбу ако то нареде западни партнери. Снага петиција није увек велика, без обзира на потписе, јер ово што су урадиле косовске институције, урадиле су на основу неких својих закона и овлашћења, што је у наводном јавном интересу извршена експропријација, односно отимање земљишта и тако даље. Још увек петиција није предата, не зна се тачан број. Питање је какви ће бити ефекти петиције, јер је у прошлости било других петиција које нису имале великог правног ефекта на укидање неких одлука“, каже Петронић.

Он каже да не види у будућности никакав помак, зато што су они чврсто решили да те базе поставе.

„Сада када би Приштина повукла те базе, то би доживела као свој пораз и пред својим гласачким народом, и пред опозицијом, и била би на њиховој мети. Мислим да су пропуштене прилике да се базе уклоне. Није се реаговало када је требало, сада је можда и касно, и све је теже да они то ураде. Могу то да ураде искључиво под притиском Америке. Они лежећи полицајци су тотално непотребно направљен пункт тамо, на Бистрици, али то је показивање „мишића“, или у безбедносном смислу терор институција“, каже Петронић.

Док српски народ на КиМ покушава да се одупре штетним једностраним потезима владе у Приштини, земље које су признале проглашену једнострану такозвану државност Косова, чине све да покажу да је она реалност и на терену.

Најновија подршка стиже од амбасадора САД у Приштини.

 

Извор: Б92