Свет

ПУЦА СЕ НА ГРАНИЦИ! Снаге ове државе су кренуле, да ли је ово нови светски сукоб?

На помолу нова ескалација

Азербејџан је саопштио данас да је успоставио контролни пункт на коридору Лачин, једином копненом путу ка спорном региону Нагорно-Карабаха, након пуцњаве на граници између азербејџанских и јерменских снага. Азербејџан је саопштио да је успоставио контролни пункт због тога што Јерменија наводно користи пут за транспорт оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство спољних послова Азербејџана навело је да је безбедност границе, као и безбедан саобраћај на коридору Лачин, суштински предуслов националне безбедности, државног суверенитета и владавине права, пренео је Ројтерс.

Јерменски званичници су рекли да Азербејџан поставља „илегални контролни пункт на мосту Хакари на коридору Лачин, једином путу преко Азербејџана који повезује Јерменију са Нагорно-Карабахом“. Званичници Азербејџана објавили су слике моста на друштвеним мрежама, на којима се види да једну страну моста блокирају војници и возила.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је војник Артјом Погосјан убијен јутрос око 07.50 сати по средњеевропском времену, када су азербејџанске снаге отвориле ватру на јерменски положај у Сотку, јерменском селу на истоку језера Севан. Азербејџан је негирао да је убио јерменског војника.

Азербејџан је тврдио да су јерменски војници пуцали на азербејџанске јединице око 11.10 сати по средњеевропском времену у округу Лачин, што је Јерменија демантовала. Нагорно-Карабах је међународно признат као део Азербејџана, али његових 120.000 становника су претежно етнички Јермени, који су се отцепили од званичног Бакуа у рату 1990-их.

 

Извор: Srbija Danas