Русија

ПУТИН СЕ САСТАО СА ЊИМ: Стојимо раме уз раме, сарадња се наставља Западу се ово неће свидети

Руски председник Владимир Путин састао се у недељу у Москви са кинеским министром одбране Ли Шангфуом. Обојица су поздравили војну сарадњу две нације, које су прогласиле партнерство „без ограничења”.

Кинески председник Си Ђинпинг састао се са Путином у Москви прошлог месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и Кина су кренуле у даље јачање својих економских, политичких и војних веза откако је Москва послала десетине хиљада војника у Украјину у фебруару 2022.

На снимку састанка се види како се Путин рукује са Лијем, а затим седа за сто. Присуствовао је и руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Активно радимо преко наших војних ресора, редовно размењујемо корисне информације, радимо заједно у области војно-техничке сарадње, одржавамо заједничке вежбе“, рекао је Путин.

Вежбе су, додао је, одржане на Далеком истоку, као и у Европи и укључивале су копнене, поморске и ваздушне снаге.

„Несумњиво, ово је још једна кључна област која јача изузетно поверљиву, стратешку природу наших односа“, рекао је Путин.

„Кина је спремна да настави сарадњу са Русијом зарад просперитета целог света, изјавио је кинески министар одбране Ли Шангфу током разговора, преноси РИА Новости.

„Стојимо раме уз раме и радимо на побољшању благостања наших народа. Узимајући у обзир да је економски опоравак веома спор. Свет је веома немиран, мир, мирни односи међу земљама су веома тражени… Сарадња ( са Русијом) се развија на свим нивоима и такву сарадњу ћемо наставити за развој и просперитет целог света“, рекао је Шанфу на разговорима.

Украјинске снаге проналазе све већи број компоненти из Кине у руском оружју које се користи у Украјини, рекао је у петак високи званичник у Кијеву. Кина је више пута негирала да шаље војну опрему Русији, пише Ројтерс.

НАТО и Сједињене Државе кажу да још нису видели знаке да Пекинг испоручује оружје Москви.

Ова посета је била прва Лијева посета некој земљи откако је именован прошлог месеца.

„У последње време сарадња Русије и Кине у војној и војно-техничкој сфери се веома добро развија“, рекао је Путину, додавши да је то помогло јачању регионалне безбедности.

Пекинг је најавио Лијеву посету Москви прошле недеље, рекавши да ће се састати са званичницима одбране, али није помињао састанак са Путином.

Ли је под америчким санкцијама од 2018. због куповине борбених авиона и опреме од главног руског извозника оружја Рособоронекспорта.

 

Извор: Курир