Русија

„ПУТИНУ ЈЕ ОСТАО САМО ЈЕДАН ПОТЕЗ ПРЕД ОДЛУЧУЈУЋИ УДАРАЦ!“

Путину је остао само један корак пред одлучујући ударац Западу, сматра дипомата Зишан

Руском председнику Владимиру Путину остаје да приближи Индију и Кину за одлучујући ударац Западу, написао је колумниста и дипломата Мохамед Зишан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Проблем за Путина је, међутим, што Индија остаје сумњичава према Кини због дуготрајног граничног застоја“, рекао је он.

Зишан је приметио да је Индија после сукоба на граници са Кином 2020. године предузела оштре мере увођењем ограничења кинеским мобилним апликацијама и инвеститорима. Међутим, то не значи да Делхи не жели да оспори глобалну доминацију долара, додао је Зишан.

Према његовом мишљењу, забринутост Кине око ситуације око Тајвана такође гура Пекинг да се припреми за могућу економску конфронтацију пуног размера са Западом.

„Ако Путин може да апелује на ове веће амбиције <…>, онда би на истоку могао да се формира нови блок. То је тренд који сви у Вашингтону морају да прате много пажљивије него сада“, закључио је посматрач.

Раније је председник Русије Владимир Путин рекао да праведни светски поредак треба градити на принципима поштовања и поверења.

Између Индије и Кине постоји дугогодишњи територијални спор око власништва над делом планинске територије у северном Кашмиру , као и са скоро 60 хиљада квадратних километара у североисточној држави Аруначал Прадеш . Линија стварне контроле, која замењује границу између земаља у овом региону, води се у региону Ладак. У јесен 1962. овај спор је чак прерастао у гранични рат. Нова ескалација почела је у Ладаку у мају 2020. године, када је дошло до неколико сукоба између индијске и кинеске војске у области језера Пангонг, након чега су Њу Делхи и Пекинг повећали своје војно присуство у региону.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке