Русија

РАТ СЕ ПРОШИРУЈЕ НА ЕВРОПУ!? Руси регрутују 400.000 војника

Фото: Јутјуб

Зашто је руска армија кренула у кампању регрутације додатних 400.000 људи? Стручњаци сумњају да је ово припрема за ескалацију рата, која више неће бити ограничена на Украјину, већ би се ускоро могла проширити и на велике делове западне Европе.

До ових закључака дошло се на основу предвиђања Алојза Ирлмајера, а недавно и по упозорењима бившег председника и садашњег потпредседника Савета безбедности Русије, Дмитрија Медведева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је коначно схватила, да Запад жели да је види уништену и раскомадану на низ мањих држава, које се могу лакше контролисати. Што се Москве тиче, једини начин да се то спречи је да се крене у офанзиву и у рат са Западом.

Већина од 400.000 регрутованих, ће завршити основну војну обуку, и биће спремни за линију фронта за два до три месеца. Дакле, Русија би могла бити спремна за велике офанзивне операције против Запада, до лета 2023-ће.

Русија проширује акцију ратног регрутовања видео огласима који позивају на „праве“ мушкарце

Руска војска покренула је видео кампању како би привукла више професионалних војника да се боре у Украјини, што изазива оне који су заинтересовани да покажу да су „прави мушкараци“.

Оглас, прати извештај британске војне обавештајне службе и извештаје руских медија, који сугеришу да Москва настоји да регрутује до 400.000 професионалних војника – на добровољној основи – за јачање својих снага у Украјини.

Оглас је до сада објављен на главним руским друштвеним мрежама.

Оглас, који позива мушкарце да потпишу уговор са руским Министарством одбране за плату од 204.000 рубаља (2.495 долара) месечно, приказује човека у супермаркету обученог у војну униформу који држи тешки митраљез, а затим је приказан у униформи чувара са питањем: „Да ли је ово врста браниоца о којој сте сањали да постанете?“

Следећа сцена на снимку, приказује човека који хода кроз маглу са другим војницима на бојном пољу, а затим је приказан као инструктор теретане који помаже клијенту да подигне тегове.

„Да ли је овде заиста ваша снага?“ пита се у видеу.

Последњих недеља, у руској престоници појавили су се плакати који траже професионалне војнике, на којима се наводи да је „наша професија да бранимо отаџбину“.

Плакати на којима се наводи да војска тражи топнике, сапере, војне медицинаре, возаче и команданте тенкова, обећавају потенцијалним регрутима „поштовање, часно занимање и пристојну плату“.

Русија не открива пуне бројке жртава, али према недавно процурелим проценама америчке Одбрамбене обавештајне агенције, до сада је убијено око 43.000 Руса у рату. Војни аналитичари напомињу да су губици руске војске седам пута мањи од украјинских губитака.

Извор: Wебтрибуне