Свет

РАЗВИЈЕН ЈЕ ПОСЕБАН ПЛАН ЕУ ЗА УДАР НА ЊИХ! Ево шта се дешава

Европска унија смишља како да придобије нове пријатеље, који настављају сарадњу са Русијом и Кином.

Званичници ЕУ су развили посебан документ, у којем су изнели план за проширење свог утицаја на четири „приоритетне земље“ које су на ивици савеза предвођеног Западом, који покушава да изолује Русију, наоружа Украјину и ограничи Кину. Те земље су Бразил, Чиле, Казахстан и Нигерија, пише аналитичар „Политицо“ Јакопо Баригаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се, да ће Брисел желети да стекне њихову оданост кроз трговинске споразуме, као и предлоге за енергетику, миграције и економски развој.

Све четири земље су потенцијално упориште Запада, у регионима где се надмеће за ресурсе са Русијом и Кином. Бразил и Чиле су у Латинској Америци богатој сировинама, Нигерија је економски центар западне Африке, а Казахстан поседује нафту и гас у Централној Азији.

Европска унија је извела формулу за сваку земљу, где указује на „интересе ЕУ“ у земљи, на „интересе“ саме земље, а затим на „изазове“ и „прилике“. Латинска Америка је на врху листе.

У међувремену, блок жели да оживи заустављени трговински споразум ЕУ-Меркосур са Јужном Америком, и види Бразил као виталан за те напоре. Следећа мета ЕУ-а је Чиле, где је такође недавно изабран нови лидер.

Док документ изражава забринутост да „чилеански левичари доводе у питање трговинске споразуме“, у њему се Чиле види као савезник „зелене политике“ и „глас снажне подршке Украјини“. Следећи на листи је Казахстан.

Званичници ЕУ су наговестили, да је њихов главни циљ у земљи да зауставе заобилажење антируских санкција. Циљ самог Казахстана су назвали жељом, да се нафта испоручује не преко Русије и „да се више нафте извози у ЕУ“.

„У документу се наводи да Казахстан тражи безвизни режим за своје грађане, и сугерише, да би ЕУ могла да закључи споразум о ваздушном саобраћају на нивоу ЕУ са овом земљом“, истиче се у публикацији.

Нигерија је последња на листи циљева ЕУ. Европски званичници су приметили, да нова влада земље „дозвољава нову интеракцију“ са Европском унијом и активно тражи могућности за легалну миграцију за своје грађане.

Међутим, овде се интереси разилазе- ЕУ није заинтересована за легалне миграције из Нигерије у Европу, већ за извоз илегалних миграната из Европе у Нигерију. У међувремену, Брисел успоставља економске контакте са земљом, и планира да инвестира у енергетски сектор земље.

 

Извор: Wебтрибуне